Drumtrigger

trigger-drums-DDrum-drumtriggerEen drumtrigger is een kleine vertaalcomputer die je kunt bevestigen aan een onderdeel van je drumstel. Door middel van een trigger kun je het geluid dat uit de versterker komt beïnvloeden. Triggers produceren dan een vooraf geprogrammeerd geluid.

Hoe werkt een drumtrigger?

Een trigger werkt als volgt: Je bevestigt een drumtrigger aan je bassdrum. Normaal gesproken produceert de bassdrum zijn eigen geluid. Ook als je het geluid wilt versterken door het gebruik van een microfoon en box. Echter, de drumtrigger zorgt ervoor dat de slag wel doorkomt, maar het geluid van de bassdrum wordt vertaald naar een vooraf geprogrammeerd geluid. Vanuit een akoestisch drumstel kun je het geluid dus digitaal beïnvloeden.

Er bestaan zelfs gespecialiseerde drumtriggers.  Een trigger voor de tom zal volstaan met slechts een component, omdat deze alleen maar de slag hoeft te vertalen in een tomgeluid. Een trigger voor snaredrum zal uit twee componenten bestaan. Een voor het slagvel en een voor het resonantievel. Een snare is wat complexer dan een tom, vandaar.

Voordeel en nadeel

Het voordeel van triggers is dat het veel eenvoud biedt voor zowel de drummer als de geluidstechnicus bij live-optredens. De trigger zorgt ervoor dat het geproduceerde geluid meteen goed is. Ook kan het volume naar smaak worden ingesteld. Een nadeel is dat het gebruik van drumtriggers als 'valsspelen' wordt ervaren, omdat je het originele geluid van de drum vervormt weergeeft.

Triggers zijn populair onder metaldrummers, omdat het geluid van de bassdrum wat dikker gemaakt kan worden en een constant geluid produceert tijdens het spelen van double-bass.

Waar koop je drumtriggers?

Drumtriggers zijn minder bekend. De keuze in drumtriggers is daarom minder groot, maar voorziet in ieders behoefte. Je kunt losse triggers kopen, of complete sets om je drumstel mee te voorzien. Thomann heeft een redelijk uitgebreide selectie triggers. Als je niet bekend bent met de precieze werking en installatie van triggers, vraag het dan even na bij je lokale drum- of muziekzaak.
Reactie plaatsen