Het drumstel is natuurlijk het mooiste instrument om te bespelen. Maar voordat je begint met het leren drummen, is het verstandig om te weten hoe dit drumstel precies in elkaar zit en wat je er allemaal mee kunt doen. In dit artikel ga je daarom kennis maken met het drumstel en ga je leren uit welke onderdelen het drumstel allemaal bestaat. Jij weet straks dus precies waar wat zit en hoe je je drumstel kunt opbouwen.
De basis van het drumstel
Jij als drummer bent verantwoordelijk voor de beat in de muziek. Jij bent als het ware het kloppend hart van de muziek. En om dit hart kloppend te krijgen gebruik je een bassdrum.
Deze bassdrum vormt daarom de basis van elk drumstel. Als je je drumstel gaat opbouwen, dan begin je met de bass. Daaromheen ga je de rest van je kit bouwen. Die bassdrum staat op de grond en je bedient hem met je voet. Je slaat namelijk een klopper tegen het vel aan.
Het tweede onderdeel van de basis is de snaredrum (kort gezegd ‘snare’). Deze drum krijgt zijn kenmerkende geluid (en naam) door de snarenmat die aan de onderkant van het ondervel zit. Door op het vel te slaan breng je ook deze snarenmat in trilling, wat dus een typisch geluid geeft.
De snaredrum staat tussen je benen in. Samen met je bassdrum kun je nu al een beat spelen. Maar, om die beat helemaal compleet te maken gebruik je nog een hi-hat.
De hi-hat bedien je met je andere voet. In feite bestaat de hi-hat uit twee op elkaar gelegde bekkens. Je kunt deze hi-hat open en dicht doen door het pedaal met je voet te bedienen. Hoor maar eens de verschillen in klank tussen een open hi-hat en een dichte. Door af te wisselen met open en dicht kun je veel dynamiek in je spel aanbrengen. In een rechtshandige setup staat de hi-hat helemaal aan de linkerkant en heb je je linker voet op het pedaal staan.
De tom-toms
Tom-toms vullen eigenlijk de rest van je drumstel. Ze zorgen ervoor dat jij verschillende tonen en breaks kunt spelen. Een standaard drumstel heeft 3 toms en elk produceert een eigen klank (vaak van hoog naar laag). Natuurlijk kun je het aantal toms verhogen, maar ik adviseer je om het in het begin simpel te houden.
De floortom staat op de grond (vandaar de naam) en de hoge tom en lage tom hangen schuin boven de snaredrum. Hoe scheef de toms hangen, hangt af van de voorkeur van de drummer.
De bekkens
De bekkens (vaak ook cymbals genoemd) vormen de ‘finishing touch’ van je drumstel. Hierin heb je ontzettend veel keuze en ook dit kun je zo gek maken als je zelf wilt. De eerste bekkens heb je net al voorbij zien komen, namelijk de hi-hats. Andere veelvoorkomende bekkens zijn de crash en de ride. Daarnaast heb je nog een heel scala aan speciale effectbekkens, maar dit is niet standaard op een drumstel. Bekende effectbekkens zijn de China en de Splash.
De crash geeft je de mogelijkheid een lekker accent te spelen. Vaak gebeurt dit aan heb begin van een maat. Elke maatsoort heeft natuurlijk een begin en als je bijvoorbeeld van een couplet naar een refrein gaat, dan kun je op de crash slaan. Ook kun je ze gebruiken in je breaks.
De ride wordt meer gebruikt als vervanger voor de hi-hat. Het is dan ook meer een ritmebekken. Je ziet vaak dat drummers bijvoorbeeld een couplet op de hi-hat spelen en vervolgens het refrein of de bridge op de ride spelen. De ride wordt meestal rechts van de drummer geplaatst, half boven de floortom. Sommige drummers halen echter een tom weg en plaatsen de ride op de plek van die tom.
Andere bekkens vind je meestal rondom het drumstel en hangen hoog. Naast deze standaard onderdelen van het drumstel kun je je drumstel ook voorzien van allerlei extras zoals een cowbell, woodblock, triangels en tamboerijnen. Dit is echter niet nodig om te leren drummen. Houd het in het begin van je drumcarrière daarom lekker simpel. De poespas komt later wel.
Meer informatie over specifieke onderdelen van het drumstel vind je in de drumpedia onderaan de website.