Een band beginnen
Een band beginnen is zo gedaan. Trommel wat vrienden op die ook een instrument bespelen en je kunt aan de slag. Ik wil je echter wat tips geven om vanaf het begin gestructureerd te werk te gaan. Zo voorkom je de fouten die ik in het begin met mijn band maakte.
Tijd
Een nieuwe band kost veel tijd. Jullie moeten allemaal tijd investeren in het repeteren, optredens regelen en zakelijke aspecten regelen. Daarom kun je veel tijd en ergernis besparen door vanaf het begin duidelijk te maken wat de bedoeling is en welke kant jullie op willen. Je moet jezelf eerst afvragen of je per se een vaste band nodig hebt.
Je kunt natuurlijk ook solo gaan en samenwerken met bijvoorbeeld een DJ. Of je kunt muzikanten inhuren voor een tournee. Dan moet je echter wel al ver zijn, een hele setlist hebben en een budget hebben om die muzikanten van te betalen. Laten we er voor het gemak even van uit gaan dat je een eigen band hebt.
De eerste keer
Er komt natuurlijk een moment dat jullie als band voor het eerst bij elkaar komen. Wat nu belangrijk is, is dat jullie gezamenlijk de richting van de band bepalen en ieders rol binnen de band duidelijk krijgen. Ik wil je geen angst inboezemen, maar als je dit niet snel doet, komt daar later ongetwijfeld ruzie over.
Een richting/koers uitzetten is ontzettend belangrijk, omdat je anders geneigd bent alle kanten op te gaan. En als je iedereen met je muziek wilt aanspreken, dan spreek je eigenlijk niemand aan. Door een richting te kiezen, maak je direct voor je band duidelijk welke doelgroep je met de muziek wilt aanspreken.
Vragen beantwoorden
Tijdens die eerste bijeenkomst is het natuurlijk belangrijk dat iedereen aanwezig is. Slappe smoesjes zijn niet toegestaan 😉 Het is nu zaak om die eerste bijeenkomst nuttig te besteden. Daarom heb ik enkele vragen voor je die je tijdens die bijeenkomst kunt beantwoorden
Is iedereen bereid er 100% voor te gaan?
Als je elkaar nog niet kent, laat iedereen zichzelf even voorstellen. Wie ben je, wat doe je in het dagelijks leven, wat is je muzikale ervaring, hoeveel tijd heb je beschikbaar voor de band, wat is je muzikale voorkeur en wat verwacht je van de band? Op die manier wordt duidelijk wat ieders achtergrond en verwachting is.
Wat voor muziek gaan we spelen?
Simpelweg bestaan er twee keuzes. Jullie gaan óf een coverband zijn, óf een band die eigen nummers maakt en speelt. En natuurlijk kun je deze twee ook mixen in een setlist. Maar simpelweg heb je die twee keuzes als band. Maar aangezien je met een coverband een ander publiek aanspreekt dan met eigen muziek, is het ontzettend belangrijk dit vanaf het begin duidelijk te hebben.
Probeer vervolgens af te stemmen onder welke categorie muziek je valt. Je hoeft jezelf nu niet in een hokje te plaatsen, maar metal is natuurlijk een totaal andere richting dan hiphop of reggae. Daarom is het ook belangrijk om te weten wat ieders voorkeur is. Een drummer die graag metal speelt en een gitarist die liever jazz speelt…dat gaat lastig worden.
Wie wordt de (muzikaal) leider?
Dit is een tricky vraag, omdat het vaak voorkomt dat er meerdere zijn die ‘de leider’ willen zijn. Maar het hebben van een leider, iemand die knopen doorhakt en beslissingen kan nemen, is heel belangrijk voor de vastigheid en koers van de band.
Het is echter niet zo dat ‘de leider’ (om het zo maar even te noemen) alles bepaald in de band. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat degene die heel creatief en goed met photoshop is, verantwoordelijk is voor de facebookposts, de albumhoezen en de kledingstijl. En misschien is iemand anders binnen de band heel gestructureerd en georganiseerd. Dan kan hij of zij de planning en boekhouding op zich nemen.
De ‘leider’ is alleen maar iemand die de boel muzikaal gezien coördineert en uiteindelijk knopen kan doorhakken. Als iedereen door elkaar praat en speelt, dan worden de repetities een rommeltje. De ‘leider’ kan structuur aanbrengen in de repetities. Vergelijk het maar met de voorzitter van de Tweede Kamer. Zonder hem/haar zouden alle kamerleden door elkaar praten.
Wat is het doel van de band?
Wat willen jullie eigenlijk bereiken met de band? En probeer echt concreet te zijn. ‘zoveel mogelijk optreden’ is niet een doel waar je gericht naar toe kunt werken, omdat het te vaag is. Probeer het duidelijker te definiëren. ‘binnen een half jaar 2 optredens doen’ of binnen twee jaar de eerste EP opnemen’ is een veel beter en duidelijker doel. Waarom? Omdat je nu een duidelijke deadline hebt waar jullie naartoe kunnen werken.
Wat is een goede bandnaam?
Deze vraag hoef je niet per se de eerste bijeenkomst te bepalen, maar jullie kunnen het er wel alvast over hebben. En vervolgens thuis verder over nadenken. Probeer wel binnen een maand met een bandnaam te komen. Tegen de tijd dat je je eerste kleine optreden gaat doen en jezelf kenbaar gaat maken in lokale kranten en social media, moet je toch echt een bandnaam hebben. En je bandnaam veranderen kan later niet meer. Ja het kan wel, maar jullie hebben naam gemaakt als -naam band-.
En die bandnaam bedenken hoeft niet uiterst formeel te gebeuren. Spreek bij iemand thuis af, of in de repetitieruimte, en heb samen gewoon een gezellige avond. Maar, niet té gezellig, als je begrijpt wat ik bedoel ;-).
Hieronder heb ik nog een filmpje voor je van mijn voormalige band. Muziek begint op 2:30