Wat zijn de verschillen tussen een elektronisch en een akoestisch drumstel?
31 augustus 2015 

Wat zijn de verschillen tussen een elektronisch en een akoestisch drumstel?

Elektronisch of akoestisch drumstel? Als je in een drumwinkel rondloopt of je kijkt op een webshop voor muziekinstrumenten dan zie je beide typen drumstellen voorbijkomen. Het grote verschil zit in de verwerking van het geluid. Een akoestisch drumstel maakt geluid doordat je op een vel slaat. Dat vel gaat trillen en dat maakt geluid. Een elektronisch drumstel bestaat uit zogenaamde “pads” waar je op slaat. Door de slag worden triggers onder het slagvlak geactiveerd en dit wordt omgezet in een elektronisch versterkt (digitaal) geluid. Je kunt dit geluid horen via een koptelefoon of via een versterker.

Akoestisch of elektronisch drumstel: welke is beter?

Daar is geen eenduidig antwoord op. Smaken verschillen natuurlijk. Een akoestisch drumstel heeft het echte geluid van het drumstel waar je op speelt. Een elektronisch drumstel probeert  dit na te bootsen (en dat lukt steeds beter), maar het zal nooit voelen als een akoestisch drumstel. Daarentegen kun je je wel voorstellen dat een akoestisch drumstel voor de buren een stuk minder prettig is dan een elektronisch drumstel.

headphones-muziek-sound

Daarnaast heb je bij een elektronisch drumstel toegang tot tal van sounds. Deze sounds kun je zelf helemaal instellen in de drumcomputer die bij het drumstel zit (zonder kun je niet spelen). Je kunt bijvoorbeeld van een zware metalsound binnen 2 tellen switchen naar een jazzy sound. Een akoestisch drumstel is daarentegen veel meer gebonden aan de ketels en de vellen die je gebruikt.

Afhankelijk

Wat ik dan wel weer een nadeel vind van elektronische drumstellen is dat je afhankelijk bent van elektronica (ja, echt waar). En..elektronica kan kapot. Stel je voor dat de gitarist tijdens een optreden per ongeluk op een draadje gaat staan van je snaredrum en dat deze kapot gaat. Dan kun je slaan wat je wilt maar er komt echt geen snaregeluid meer uit.

Zelf oefen ik op een elektronisch drumstel. Het is leuk om thuis met verschillende sounds te experimenteren en ik hoef geen afspraken te maken met de buren wat betreft drumtijden. Live speel ik veel liever op mijn akoestische set. Die straalt wat meer body uit, het bepaalt mijn eigen sound en het ziet er veel stoerder uit om op echte bekkens te rammen in plaats van op rubberen pads.

Kortom, er zijn duidelijke verschillen tussen de twee typen drumstellen, maar de een is niet beter dan de ander. Het ligt puur aan de omstandigheden en wat jouw persoonlijke voorkeur heeft.

Hieronder vind je nog een kort overzicht met de voor- en nadelen van beide type drumstellen.

Voordelen Akoestisch drumstel

  • Het is de meest pure vorm van drummen. Geen digitale poespas, maar met natuurlijke materialen muziek maken
  • Je kunt het drumstel zo uitbreiden als jij dat wilt. Een extra crash of een extra tom-tom is zo aangeschaft
  • De looks. Slaan op echte bekkens geeft een veel gaver optisch effect dan het slaan op kunststof of rubber. Ook ziet een akoestisch drumstel er robuuster uit en heb je veel meer mogelijkheden qua kleur en afwerking.

thumbs-up

Voordelen Elektronisch drumstel

  • Het is heel makkelijk om te switchen tussen verschillende sounds. Met een druk op de knop kun je een metaldrumstel veranderen in een steeldrum of jaren ’80 kit. Niet overtuigd? bekijk de video onderaan de pagina maar eens. Michael Schack is misschien wel ’s werelds bekendste drummer op elektronische kits en tevens het gezicht van Roland Drums.
  • Voor het opnemen is een elektronisch drumstel heel handig. Het geluid is namelijk direct klaar. De ingebouwde sounds zijn al helemaal gemastered. Je kunt van tevoren alles al naar jouw wensen aanpassen.
  • Het vergt weinig onderhoud. De pads kunnen ontzettend veel hebben en ik heb zelf nog nooit een vel hoeven vervangen van mijn elektronische kit.
  • Het voorkomt natuurlijk een hoop geluidsoverlast voor de buren.

Nadelen Akoestisch drumstel

  • Een akoestisch drumstel vraagt wat meer onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van je vellen, het stemmen van je vellen en het poetsen van je bekkens.
  • Mede door dat onderhoud is een akoestisch drumstel ook vaak wat duurder. Elektronische drumstellen koop je vaak als complete set, terwijl je bij een akoestisch drumstel vaak extra onderdelen als bekkens bijkoopt.
  • Afspraken met de buren. Ja, geluidsoverlast heb je met een akoestische kit al snel. Als je in een vrijstaand huis woont heb je mazzel.

Nadelen Elektronisch drumstel

  • Ondanks dat de kits tegenwoordig erg goed een akoestische kit benaderen, blijf je een verschil qua spelervaring houden. De respons is niet precies hetzelfde en je blijft horen dat het voorgeprogrammeerde sounds zijn. Perfect om mee te oefenen, maar voor live zou ik toch voor akoestisch gaan.
  • Het is kwetsbaar. Je bent natuurlijk afhankelijk van de draadjes. En als die draadjes kapot gaan tijdens een optreden, dan kun je het wel vergeten met je bass of snaresound.
  • Het ziet er niet zo gaaf uit. De pads zijn vaak kleiner en dunner dan ‘echte’ drumstellen en ook qua afwerking zijn de opties beperkt.

Met wat voor drumstel speel jij het liefst? Ik hoor het graag van je in de reacties hieronder!

Over de schrijver
Reactie plaatsen