Wat is een achtste noot?

Een achtste noot bevat de helft van de tijdswaarde van die van een kwartnoot. Er passen dus twee achtste noten in een kwartnoot. Als je dit doorrekent, dan passen er dus acht achtste noten in een hele noot.

[caption id="attachment_701" align="aligncenter" width="555"]achtste_noot Een maat met 1 achtste noot. De andere tekens zijn rusttekens die de maat verder opvullen.[/caption]

In bovenstaande afbeelding is te zien dat een achtste noot een dichte zwarte bol heeft met een stok én een vlag. De vlag is de golvende lijn die aan de stok vastzit.

 

[caption id="attachment_698" align="aligncenter" width="584"]Achtste noten Een 4/4 maat gevuld met acht achtste noten[/caption]

Als je twee achtste noten met elkaar wilt verbinden, dan trek je een rechte streep van stok naar stok. Hierboven zie je dat er vier achtste noten met elkaar zijn verbonden, gevolgd door een witruimte. Het komt ook vaak voor dat er slechts 2 achtste noten met elkaar worden verbonden waarna een witruimte volgt. Maar het feit dat er noten verbonden worden met 1 zwarte streep, duidt erop dat het achtste noten betreft.
Dirk Venema
Door

Dirk Venema

op 13 Nov 2023

hoe kan ik de verbinding aanpassen?

Reactie plaatsen