Opnameruimte

De opnameruimte in een studio is waar de muzikanten aan het werk zijn. In deze ruimte vind je in principe alle instrumenten die de band wenst op te nemen. De zang wordt in sommige studio's in aparte zangruimtes opgenomen, of zelfs in een gespecialiseerde zangstudio opgenomen.

In de opnameruimte wordt de muziek door de muzikanten gespeeld en vervolgens opgeslagen op een bepaald medium. Op dit te doen heb je microfoons nodig. De microfoon wordt voor een geluidsbron geplaatst en kan het geluid transfereren naar een medium (computer).

Akoestiek

De akoestiek van een opnameruimte is ontzettend belangrijk, omdat dit de ambiance en echo van de muziek bepaald. Als je als drummer in een badkamer zou drummen, dan zou het geluid totaal anders klinken dan wanneer je in een bos zou drummen. Dit komt door de akoestiek van de ruimte waarin je speelt.

Ditzelfde geldt ook voor de akoestiek in een studio. In professionele studio's is de akoestiek vaak handmatig aan te passen, door het kantelen, toevoegen en/of verwijderen van isolatieplaten, matten en tussenwanden. Hiermee kun je de mate van echo beïnvloeden, wat een groot effect heeft op het uiteindelijke geluid. Ook kun je ongewenste echo's en resonanties zoveel mogelijk weg nemen door het 'spelen' met de akoestiek in de ruimte waarin je speelt.

Misschien ben je wel eens verhuisd? Als je in een leeg huis aankomt en begint te praten, dan galmt het nogal. Dat komt omdat het geluid vrij spel heeft om zich door de ruimte te bewegen en tegen de muren te kaatsen. Als je meubels in de ruimte zet, dan verminder je dit 'vrije spel' van het geluid. Het geluid wordt door de meubels opgenomen en heeft dus minder de kans om tegen de muren te kaatsen. Je verandert hiermee de akoestiek in de ruimte.

Communicatie

Om te voorkomen dat muzikanten telkens de opnameruimte uit moeten lopen, kunnen muzikanten met de producer communiceren door middel van koptelefoons. De producer kan alles horen wat zich in de opnameruimte afspeelt, terwijl de muzikanten kunnen horen wat de producer zegt als deze op een knop drukt waarmee zijn spraak doorgegeven wordt.

Reactie plaatsen