3 misvattingen over drumtechniek

Drumtechniek is iets wat elke drummer nodig heeft, maar wat niet elke drummer graag oefent. Toch is je techniek iets wat je altijd kunt bijhouden en verbeteren. Maar is het eigenlijk wel zo dat techniek oefenen saai is? En is het moeilijk? Ik wil je in deze blog over een paar misvattingen over drumtechniek vertellen.

Drumtechniek is saai

Dit is de eerste en grootste misvatting. Misschien denk je aan de droge oefeningen R R L L of paradiddles oefenen op een oefenpad. Als je dat soort oefeningen 10 minuten per dag doet, dan verzeker ik je dat je techniek snel verbetert. Maar je kunt deze oefeningen ook wat spannender maken door het hele drumstel te gebruiken. Gebruik je creativiteit en maak je eigen oefeningen. Maar let er wel op dat het doel blijft om je techniek te verbeteren. De creativiteit mag dus niet ten koste gaan van de functionaliteit.

Drumtechniek is moeilijk

Wat veel drummers in het begin fout doen, is dat ze de lastigere oefeningen gelijk snel willen kunnen spelen. Snel double strokes of paradiddles spelen is echter helemaal niet belangrijk. Het gaat er altijd om dat je oefeningen CORRECT uitvoert. Die snelheid komt vanzelf wel naarmate je de oefening beter onder controle hebt. Begin dus lekker langzaam en focus je op HOE je de oefening speelt. Dan weet ik zeker dat drumtechniek helemaal niet moeilijk voor je is.

Drumtechniek komt vanzelf als je veel speelt

Dit is enigszins waar. Echter, als je blijft spelen terwijl je een verkeerde techniek gebruikt, dan gaat het gauw mis natuurlijk. Daarom is het heel belangrijk om bewust technische oefeningen te doen, zodat je tijdens je spel automatisch de juiste techniek gebruikt. Ik vond het vroeger ook saai om droge techniek te oefenen. Ik merkte echter in mijn spel dat ik snel blaren kreeg en het niet volhield om snelle stukken langer te spelen. Ik ben toen aan mijn techniek gaan werken en dat heeft gelukkig zijn vruchten afgeworpen!

Desondanks raad ik iedereen aan om niet alleen de droge technische oefeningen te doen om je techniek te verbeteren. Zoals ik al zei, kun je deze oefeningen zelf wat meer ‘spicy’ maken door er zelf leuke oefeningen van te maken. Ik heb als plaatje bij deze blog gekozen voor de tandwielen. Dit vind ik wel een mooie metafoor om mee te vergelijken. Een machine kan namelijk ook niet optimaal werken als de tandwielen haperen of gebreken vertonen.

Over de schrijver
GerardWernert
Door

GerardWernert

op 04 Jan 2019

Je rudiments (basis techtiek) is zeer belangrijk als dat niet goed is zal je nooit een goede drummer worden zo denk ik er over ik praat uit ervaring.groet Gerard Drummersplace.

Reactie plaatsen