5 Basic Drum Rudiments voor Beginnende Drummers

5 Basic Drum Rudiments voor Beginnende Drummers

Rudiments… geliefd en gehaat bij elke drummer. De technische bagage van een slagwerker. Waarschijnlijk vind je breaks en beats spelen het leukste om te doen. Dat snap ik! Ik vind dat zelf namelijk ook het tofste. Maar om die goed te kunnen spelen heb je natuurlijk bepaalde technische vaardigheden nodig. Die technische vaardigheden hebben wij drummers verpakt in zogenaamde Rudiments. In feite kun je alles mogelijke spelen als je alle rudiments beheerst. Maar goed, laten we bij het begin beginnen. Er zijn 5 basic rudiments die elke drummer moet kennen. Het mooie is, is dat je met deze 5 rudiments al een zeer gevorderde drummer kan worden. En je hebt ze waarschijnlijk in een mum van tijd onder de knie. Je kunt de oefeningen het beste oefenen op een snaredrum of op een oefenpad. Check de video hieronder. De bijbehorende noten vind je onder de video. Veel succes!

Single strokes

De allereerste rudiment is de single stroke. Je speelt gewoon om en om (rechts – links – rechts – links – etc.) en probeert de slagen daarbij gelijkmatig te houden. Daarmee bedoel ik: houd het tempo vast en probeer alle slagen even hard te spelen.

Single Strokes Drum Rudiment

Double Strokes

Bij de double strokes speel je eerst twee keer met rechts en daarna twee keer met links, vandaar de naam double. Zorg er ook hierbij voor dat je de slagen gelijkmatig houdt.

Double Strokes Drum Rudiment

Paradiddles

Een paradiddle is niets meer dan een patroontje: R L R R L R L L. DIt patroon bestaat uit 8 noten. Zodra je ‘m kunt spelen, kun je gaan variëren door bijvoorbeeld de eerste en de vijfde noot als accent te spelen, waardoor het geheel wat meer gaat swingen.

Paradiddle Drum Rudiment

Flam

Een flam is een korte slag vóór de ‘echte noot’. Je speelt ze dus nét niet tegelijk, maar het is ook niet de bedoeling dat je ze als twee aparte noten speelt. Daar moet je dus een gulden middenweg in zien te vinden. Ik raad je aan om eerst steeds een voorslag met links te spelen en daarna steeds een voorslag met rechts, zodat je de techniek onder de knie krijgt. Vervolgens kun je de oefening spelen zoals hij hieronder staat, waarbij je de voorslagen om en om speelt.

Flam Drum Rudiment

Drag

De drag lijkt enigszins op de flam. Bij een drag speel je officieel twee korte voorslagen, maar in de praktijk klinkt dit als een miniroffel voor de echte noot. Ook bij deze oefening is mijn advies om eerst steeds de drag met links te spelen en daarna met rechts, zodat je de techniek onder de knie krijgt. Vervolgens kun je weer afwisselen tussen links en rechts, zoals hieronder staat.

Drag Drum Rudiment

Over de schrijver
Reactie plaatsen