4 tips om efficiënt te leren drummen

4 tips om efficiënt te leren drummen

Ik drum nu al een behoorlijke tijd en natuurlijk heb ik ook alles moeten leren wat ik tot nu toe kan. Ik denk dat wanneer je gaat leren drummen, de kans groot is dat je tegen dingen aanloopt waar ik ook tegenaan ben gelopen. En als je vastloopt, is dat verloren tijd. Ik wil voorkomen dat jij die uren ook verliest. Daarom geef ik je 5 tips voor als je gaat leren drummen.

1. Oefen elke dag

Een hele simpele eerste tip is dat je elke dag ‘moet’ oefenen. Ik wil je niks opleggen natuurlijk, maar om echt goed te leren drummen, en ook duidelijke progressie te boeken, is het belangrijk dat je elke dag oefent. Er zitten ongetwijfeld dagen tussen dat het niet lukt om te oefenen (denk aan vakantie, werk, school, dagje weg, etc.), maar probeer zo vaak mogelijk te oefenen. En dat hoeft niet te betekenen dat je je hele dag kwijt bent. Je kunt ook een kwartiertje of een half uurtje je oefeningen doornemen. Als jij je elke dag een half uurtje op een bepaalde oefening richt, weet ik zeker dat jij progressie gaat merken in je drummen. En dat brengt mij gelijk bij de tweede tip die ik je wil geven:

2. Oefen met een plan

Maar hoe vul je je oefentijd dan in? Daar moet je voor jezelf een plan voor maken. Zomaar een liedje opzetten en meespelen is natuurlijk niet echt hard oefenen (maar wel heel leuk om te doen). Ik vind het fijn om van tevoren duidelijk te hebben wat ik in mijn oefentijd wil gaan doen. Pure focus op mijn paradiddles? of dat lastige stuk uit die ene solo oefenen? Dat maakt in principe niet uit, als ik voor mezelf maar een plan heb wat ik wil gaan oefenen. En als ik dat eenmaal duidelijk heb, dan ga ik me alleen daar op richten. mijn tweede tip is daarom om je oefensessie te focussen op 1 bepaald aspect van het drummen. En de volgende sessie focus je je weer op iets anders. Zo blijft het afwisselend (en leuk) en werk je gericht aan je drumskills.

Natuurlijk is dit slechts een theoretische benadering van het leren drummen. Je kunt ook iets gaan oefenen wat spontaan in je opkomt en daar veel van leren. Maar je begrijpt waarschijnlijk wel de richting van deze tweede tip.

Finish

3. Wissel je drumtechniek af met creativiteit

Wanneer je dan je trainingsplan gaat maken/bedenken, probeer dan de technische oefeningen af te wisselen met creatieve oefeningen. Muziek is en blijft een kwestie van smaak, maar ik weet zeker dat de meeste drummers het met mij eens zullen zijn op dit vlak. Een goede drummer (voor zover dat objectief meetbaar is) heeft een goede balans tussen zijn techniek en creativiteit en muzikaliteit. Je hoort vaak dat drummers met een fantastische techniek en snelheid als robots spelen en geen ‘soul’ in hun spel hebben. Aan de andere kant missen drummers met te weinig techniek juist de vaardigheden om de stukken strak en gelijkmatig te spelen. Daarom is het belangrijk om een mooie mix van beide werelden te hebben. De beste manier om dat voor elkaar te krijgen is natuurlijk om technische oefeningen daarom af te wisselen met creatieve oefeningen.

4. Stel doelen op

Je trainingsplan bestaat nu uit een mooie mix van verschillende oefeningen en je bent klaar om aan de slag te gaan. Maar hoe wil je je resultaat gaan merken? Dat doe je door doelen voor jezelf op te stellen. Wat je kunt doen is aan je vrienden/ouders/familieleden te vertellen wat je gaat oefenen en dat je dat bijvoorbeeld een maand later aan ze wilt laten horen. Je plant dus eigenlijk een mini-optreden waarin je jouw geleerde skills gaat tonen. Op die manier zit er enige druk op de ketel en mensen presteren beter onder druk. Daarnaast is het natuurlijk leuk om te laten zien wat jij allemaal kunt op het drumstel.

Over de schrijver
Stefaan Dewitte
Door

Stefaan Dewitte

op 10 Apr 2019

Bedankt voor deze fantastische post die heel behulpzaam is voor mij. Ik zou graag je mening willen vragen. Ik las op https://allesoveralles.com/ over hoe je drums kan stemmen, kan je hiervoor een cursuus of een apparaat aanbevelen of ergens waar ik daarvoor meer gedetaillerde info over kan vinden ? Bedant, Stefaan

Reactie plaatsen