5 Legendarische drummers

Drumhelden, drumlegendes en drumidolen. Net zoals in de sportwereld heeft de muziekwereld ook haar grootheden en helden. In deze blog wil ik daarom 5 heuze legends tonen op het gebied van drummen. Dit zijn niet per se de beste drummers ooit, maar het zijn wel 5 drummers die naar mijn mening een ongelofelijke invloed hebben (gehad) in de muziek en het drummen. Het is daarom ook geen top 5 met een absolute winnaar. De drummers staan in willekeurige volgorde en daarnaast zijn er tal van andere zeer invloedrijke drummers op te noemen. Maar in deze blog beperk ik me tot deze 5. Ik wil je ook aanraden om eens wat filmpjes van deze heren op youtube op te zoeken.

Ringo Starr

ringo_starr_beatles

De drummer van waarschijnlijk de bekendste band van de wereld. The Beatles hebben ongetwijfeld voor een absolute doorbraak of ommekeer in muziekland gezorgd en daarbij is de sound van de drum medebepalend geweest. Ik heb meerdere malen gehoord dat Ringo eigenlijk ‘niet zo’n goede drummer’ was. Daar ben ik het met de kennis van nu misschien deels mee eens. Maar bekijk het eens vanuit de geest van die tijd. Hij heeft echt vernieuwende en creatieve drumpatronen bedacht. Ook legde hij theedoeken over zijn toms om het geluid te vervormen. Natuurlijk zijn er nu drummers die sneller, technischer en meer kunnen spelen dan dat hij toen kon, maar het is werkelijk een kunst om die dingen die hij heeft gespeeld en bedacht te produceren.

John Bonham

John-BonhamDrummer van Led Zeppelin. Helaas veel te vroeg overleden aan een longoedeem, maar zijn invloed op drumgebied is daarom niet minder. Hij is ooit door Jimmy Page gevraagd om bij zijn band te komen (toen nog The New Yardbirds). Zijn bekende transparant oranje drumstel is ook een van de bekendste drumstellen van de wereld. Een drumstel waar nu zijn zoon Jason Bonham de klappen op uitdeelt. John Bonham is een totaal andere drummer dan Ringo Starr. Elke klap was als een donderslag en elke bassdreun beukte door je lichaam heen. Hij bespeelde zijn drumstel met een waanzinnige power en dat was dan ook duidelijk te horen. 

Als ik interviews kijk met bekende drummers van nu, dan wordt ze vaak gevraagd waar en van wie ze hun inspiratie vandaan halen. En geloof het of niet, haast allemaal noemen ze John Bonham. Dan heb je toch behoorlijke invloed op de drumwereld…

Aanrader: bekijk zijn wereldberoemde drumsolo Moby Dick eens. Die kon soms wel een half uur (!) duren.

Over de schrijver
Reactie plaatsen