Covers leren drummen

Covers leren drummen is de grote stap richting het maken van muziek. Je hebt de basis van het drummen inmiddels te pakken. Je kunt al aardig wat beats spelen en met breaks kun je tegenwoordig ook aardig vlammen. Nu is het tijd om met jouw favoriete muziek mee te spelen. Je gaat covers leren drummen!

Waar begin ik?

Ik wil alvast zeggen dat er niet 1 bepaalde manier is om dit aan te pakken. De een vind het fijn om het liedje volledig uit te schrijven in noten, terwijl de ander meer op gevoel zal willen mee drummen. Hier is dus niet een eenduidige manier voor die werkt. Toch kan ik je wel wat tips geven hoe ik te werk ga als ik covers wil drummen.

Het begint natuurlijk met het nummer luisteren, zodat je de weet wanneer een couplet over gaat in een refrein en wanneer de bridge en eventueel de gitaarsolo beginnen. Maar, omdat de kans groot is dat je jouw favoriete muziek al uit je hoofd kent, zal dit voor weinig problemen zorgen.

Het verschil zit echter in het feit dat je nu specifiek op de drums gaat letten. Ik merkte in de loop van mijn drum carrière dat ik bij het luisteren naar muziek steeds vaker puur op de drums let. Zelfs als ik niet eens de intentie had om dat nummer te gaan leren. Dat is wellicht het mooie lot van drummer.

Het nummer indelen in stukken

Goed, je kent het nummer nu uit je hoofd. Het is tijd “to break down the song”. Je kunt natuurlijk het nummer noot voor noot uitschrijven (of een drumscore op internet zoeken), maar dat is een manier die veel tijd vergt en die naar mijn mening ook de creativiteit van jou als drummer beperkt. Je speelt immers het nummer precies zoals iemand anders dat bedacht heeft.

Ik waardeer het meer als je je eigen invulling kan geven aan een nummer. Natuurlijk moet je de feeling van het nummer behouden, maar laat je niet beperken door hetgeen een ander bedacht heeft. 

Hoe pak je dit dan aan?

Hoe leer je al die covers uit je hoofd, als je ze niet allemaal op de noot uit gaat zoeken? Simpel, je maakt je eigen aantekeningen. Per song schrijf je op hoeveel maten couplet je speelt, hoeveel maten refrein je speelt en wanneer de bridge begint. Het is nu aan jezelf om uit te zoeken waar je je lekker bij voelt. Een optie is bijvoorbeeld: 4x intro, 8x couplet, 2x rust, 4x refrein, 4x couplet, 4x refrein, 8x gitaarsolo, 4x refrein. Dit verschilt natuurlijk per liedje, maar het geeft je wel een leidraad waar je je aan kunt houden.

Dat neemt niet weg dat het een kwestie van oefenen blijft. Je moet nummers gewoon vaak spelen voordat je deze door hebt. Door te oefenen kom je te weten waar de valkuilen zitten, waar de essentiële breaks zitten en waar je wellicht de ruimte moet geven aan de andere muzikanten (bijvoorbeeld de gitaarsolo).

Kleur

Covers leren spelen doe je naar mijn mening dus niet door noot voor noot na te spelen wat de originele drummer al heeft gespeeld. De uitdaging voor mij zit in het zelf bedenken welke partijen de muziek kunnen ondersteunen. Ik wil je adviseren door je wel aan de feel van de song te houden (de beat, toonaangevende breaks en natuurlijk de volgorde van de song), maar daarnaast je eigen kleur aan de song te geven.

Er is geen vaste regel hoe je covers moet leren spelen. Vul het zelf in, luister terug of het past in de song en laat bijvoorbeeld familie of vrienden horen wat jij ervan hebt gemaakt. Feedback van publiek is namelijk een mooie kans om je drums te verbeteren!

Veel plezier met de covers!

Over de schrijver
Reactie plaatsen