Drumbeats spannend maken

Hoe kun je je drumbeats spannend(er) maken? Dat was bij mij op een gegeven moment dé grote vraag. Ik kon aardig wat beats spelen, maar ze klonken altijd een beetje saai. Ze klonken altijd hetzelfde, zoals een drumcomputer. Wat kon ik daaraan doen? Of beter nog: waar lag dat aan? Uiteindelijk was het antwoord dat er iets spannends ontbrak in mijn spel. Ik speelde zonder eigen “kenmerk”. Wat bedoel ik daarmee? Alles wat ik speelde kon door iedereen worden gespeeld. En dan bedoel ik niet het technische aspect, maar meer dat ik geen eigen kenmerkende speelwijze had.

Begrijp me niet verkeerd: een hele makkelijke beat kan alsnog heel erg vet en uniek klinken als deze met de juiste feeling wordt gespeeld. Het gaat er hier dan ook niet om hoe moeilijk de beat is.

In de onderstaande twee videos leg ik uit hoe ik op een gegeven moment mijn spel wat spannender probeerde te maken en welke dingen je aan een makkelijke beat kunt toevoegen om het spannend te maken. Ook hier geldt dat niet alles heel moeilijk hoeft te worden, of dat je elke beat vol met noten hoeft te proppen. Ik geef je slechts voorbeelden van enkele mogelijkheden. Veel kijkplezier :-)

Over de schrijver
Reactie plaatsen