Drumstokken

Drumstokken heb je in vele vormen, maten en kleuren. Voor elk type drummen bestaat wel een type drumstok. Verschillende diktes, materialen, vormen en tipps hebben verschillende effecten op de sound van je spel. Hieronder vind je de meest voorkomende typen drumstokken.

Slagwerkstokken (drumstokken)

De meest voorkomende stoksoort is de 'normale' drumstok. Deze zul jij als drummer waarschijnlijk ook gebruiken. De drumstok heeft kortgezegd een body, een schouder en een tip. De body beslaat het grootste deel van de stok. De body is ook waar je de stok vasthoudt. Waar de stok dunner begint te worden heet de schouder en de tip is het bolletje aan het einde.

drumstokken

De stok heb je in verschillende lengtes en diktes. Als jonge drummer zijn de 7A stokken waarschijnlijk het prettigste om mee te spelen. Ze zijn namelijk vrij dun en daarom licht om mee te spelen. Na de 7A stok heb je de 5A stok. Dit is voor veel drummers de meest prettige stok om te spelen. Hij is dik genoeg om genoeg power te geven en tegelijkertijd is hij licht genoeg voor snel spel.

Voor de echte metalheads bestaan er nog de 5B en 2B stok. Deze stokken zijn erg dik en je kunt er echt krachtige slagen mee geven.

Drumstokken worden veelal gemaakt van hickory, esdoornhout of eikenhout. Ook kunststof stokken komen voor, maar in mindere mate dan de houten variant.

Brushes

Brushes, ook wel slagwerkborstels genoemd, gebruik je veelal in de jazzmuziek. Brushes hebben een handvat en een waaier van dunne metalen of nylon haren. De haren kun je vaak in- en uitschuiven en zo zelf de lengte bepalen. Met de brushes kun je op het vel slaan voor een zacht effect, maar je kunt het vel ook 'borstelen'. Op deze manier krijg je een speciaal vegend geluid zoals je op onderstaande video kunt zien en horen.


Big drum stick

De grote trom stok is een grote dikke stok met een vilten bol aan het einde. De stok is om en nabij 2,5 centimeter dik. Ook hierin heb je vele verschillen, zoals dikte en lengte van de stok en dikte van de vilten bol.

Percussie stokken

Ook bestaan er speciale stokken om percussie instrumenten mee te bespelen. Zo bestaan er hele dunne stokken om timbales mee te bespelen, of juist hele dikke samba stokken.

Stokken voor orkesten

Tot slot bestaat er nog een heel scala aan stokken voor orkest intrumenten. Speciale stokken voor de xylofoon, de grote trom, de kleine trom, pauken en zelfs speciale bekkenstokken. Kijk maar eens hier wat voor stokken er allemaal voor orkesten bestaan.

Ton Doorman
Door

Ton Doorman

op 13 Jul 2019

Goede en duidelijke weergave van de mogelijkheden welke het drumstel biedt.

Reactie plaatsen