Hoe moet je je stokken vasthouden?
21 januari 2016 

Hoe moet je je stokken vasthouden?

Drumstokken vasthouden is de eerste stap van het drummen. Natuurlijk is dit een logisch onderwerp om in een van de eerste blogs te gebruiken. Want ik kan je nog zoveel beats en breaks bijbrengen, als je je drumstokken niet goed vasthoudt en jezelf een verkeerde techniek aanleert, gaat dat op de korte termijn en op de lange termijn problemen opleveren. Denk hierbij aan blaren en kramp tijdens het spelen, of erger nog: blessures.

Dé goede techniek bestaat niet

Er bestaat niet zoiets als ‘de goede manier van spelen’ of ‘de goede manier om je drumstokken vast te houden’. Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om te drummen en de een is niet beter of slechter dan de ander. Het gaat er vooral om dat jij op een voor jou prettige manier speelt, zonder dat je er op korte of lange termijn last van gaat ondervinden.

De techniek die ik je in het filmpje ga leren is ook niet per se de beste manier. Het is de techniek die ik als jonge drummer ook ooit geleerd heb en waar ik nu lekker en comfortabel mee drum.

Ook ik besefte vroeger niet hoe belangrijk een goede techniek was en is. Ik wilde vooral veel breaks en vette beats spelen. Hoe ik op de drums sloeg maakte me niet zoveel uit, als het maar lekker klonk.

Dat veranderde toen ik met liedjes mee ging spelen die sneller waren dan dat ik gewend was om te spelen. ik ging mijn gebrek aan techniek compenseren met spieren aanspannen en harder knijpen in mn stokken. als ik twee – drie nummers had gespeeld was ik kapot en waren mijn armen verzuurd. Toen pas besefte ik dat ik echt aan mijn techniek moest werken.

Mijn techniek liep achter op wat ik wilde kunnen spelen. Daarom, als je vanaf het begin een goede techniek aanleert, scheelt dat later ontzettend veel tijd in het bijspijkeren van je techniek.

Daarbij komt het voordeel dat als je een goede techniek hebt, je veel makkelijker nieuwe drumstukken speelt. Je speelt namelijk veel soepeler en pakt de dingen daarom veel sneller op.

Hoe moet je je drumstokken vasthouden?

Zoals ik net al aangaf, pretendeer ik niet dat de manier die ik je aanleer de enige goede manier is. Het is de manier die ik lekker vind spelen en die ik daarom graag met jou deel. Je hebt je misschien afgevraagd waarom ik een afbeelding van een treinspoor bij deze blog heb gevoegd.

Dat treinspoor is een metafoor en staat voor de techniek van een drummer. Voordat de trein kan rijden moet het treinspoor stabiel, sterk en betrouwbaar zijn. De machinist hoeft zich geen zorgen te maken over het spoor. Met andere woorden, als jij als drummer eerst een goede techniek aanleert en je drumstokken goed vasthoudt, hoef je je daar in je verdere drumloopbaan geen zorgen meer over te maken.

Wel moet je die techniek natuurlijk goed onderhouden en blijven verbeteren, net als het spoor onderhouden moet blijven.  Ik ga verder niet teveel woorden vuil maken aan hoe je je drumstokken moet vasthouden. Ik kan het je veel beter laten zien dan laten lezen. Bekijk daarom snel de video waarin ik je mijn techniek ga leren.

Over de schrijver
Reactie plaatsen