elektronisch drumstel

elektronisch drumstel

Een elektronisch drumstel is een drumstel dat geluid elektronisch produceert. Als drummer sla je op pads. Dat zijn doorgaans rubberen- of gaasvellen. Onder die gaasvellen zitten triggers/sensoren die geactiveerd worden door trilling. In feite werkt dit dus hetzelfde als bij een akoestisch drumstel. Het verschil is dat een elektronisch drumstel niet zelf het drumgeluid produceert. De eerder genoemde triggers sturen het signaal door naar een computer en die computer vertaalt dit in drumgeluid naar bijvoorbeeld je koptelefoon of versterker.

Het geluid

Wat voor geluid krijg je dan uit zo'n drumstel? en hoe weet dat drumstel waar de snare en waar de crash zit? Dat laatste is heel simpel. Elke pad heeft zijn eigen trigger, die elk afzonderlijk een signaal naar de drumcomputer stuurt. Als je bijvoorbeeld alleen op de snaredrum slaat, wordt alleen die trigger geactiveerd. Als je op de snare en de crash slaat, worden er twee triggers tegelijk geactiveerd. Op die manier krijg je dus altijd het signaal door van de pad waar jij op slaat.

Maar hoe krijg je dan een crashgeluid uit de crash en een snaredrum geluid uit de snare? Dat kun je per pad instellen. In een drummodule zitten tal van sounds waaruit je kunt kiezen. Je kunt bijvoorbeeld uit 10 verschillende snaredrums kiezen en uit 15 verschillende crashes. De hoeveelheid en de typen verschillen per drummodule. Als je vervolgens een snaredrum hebt gekozen, dan kun je deze bij de meer geavanceerde modules ook nog helemaal finetunen. Denk hierbij aan de grootte van de ketel, de hoeveelheid demping op het vel en de gevoeligheid van de trigger. Vaak kun je ook de ambiance waarin je drumt selecteren. In een grot klinkt een drumstel immers anders dan in een studio of in de woonkamer.

Drummodule

 

Het spel

Tot zover kun je een elektronisch drumstel behoorlijk op een akoestisch drumstel laten lijken. Maar hoe speelt een elektronisch drumstel? En is dat vergelijkbaar met een akoestisch drumstel? Qua setup verschillen de twee typen drumstellen niet. Je kunt ze allebei zo prepareren zoals jij dat wilt. Maar het spel verschilt wel. Het slaan op gaasvellen of rubberen pads is wel degelijk anders dan het slaan op echte vellen. De respons van de vellen (het terugstuiteren van de drumstok) voelt ook anders aan. Ik gebruik hier bewust niet het woord 'beter' of 'slechter', omdat dit puur een smaakkwestie betreft. Daarnaast zijn pads vaak kleiner dan echte ketels.

Ook de bekkens van een elektronisch drumstel spelen anders dan die van een akoestische kit. Laatstgenoemde bekkens zijn namelijk zwaarder en hangen vrij op een standaard. De bekkens van een elektronische kit zijn lichter, kleiner en zitten vrij stevig vast op de standaard, waardoor ze minder bewegingsruimte hebben.

Kortom, al deze factoren hebben invloed op hoe het spel aanvoelt. En nogmaals, de een is niet per sé beter dan de ander. Het is puur je smaak, wat je gewend bent en wat jou vanuit praktisch oogpunt beter uitkomt (overlast bij een elektronisch drumstel zal beduidend minder zijn).

Reactie plaatsen