Cajon

cajon-schlagwerk

Een cajón (dit spreek je uit als: kachón) is een van de bekendste percussie instrumenten. Een cajón is een houten kist waar de percussionist op zit. Het slagvlak van de cajón wordt meestal met de handen bespeeld terwijl de percussionist op de kist zit.

Je kunt het dus eigenlijk vergelijken met trommelen op tafel of op je bovenbenen. Je brengt verschillende geluiden met je hand tot een ritmisch geheel.

Waar wordt een cajón in gebruikt?

Dit instrument wordt meestal gebruikt in unplugged bands. Het instrument is namelijk niet zo luid als een akoestisch drumstel. Hij kan wel versterkt worden met een microfoon, maar zal nooit het volume van een akoestisch drumstel evenaren.

De cajón komt oorspronkelijk uit Peru en daar wordt dit instrument veelal gebruikt als begeleiding bij Zuid-Amerikaanse dansen als de Peruaanse wals.

Hoe werkt een cajón?

Aan de binnenkant van de kast zitten rieten aan de voorkant geplakt die zo zijn gemonteerd dat ze kunnen rammelen. Als dit niet het geval zou zijn, dan zou het een doffe, holle klank produceren. Bij de wat duurdere cajónes zijn er zelfs metalen snaren gespannen. Zo kun je het typische geluid van de snaredrum  nabootsen.

Aan de achterkant van de kist vind je een gat. Dit gat zorgt voor de akoestiek van het instrument. Zoals gezegd zit de percussionist op de kast en bespeelt hij/zij het instrument met de handen of zelfs de hak van de voet.

Hoe bespeel je een cajón?

Je kunt het instrument op diverse manieren bespelen. Je kunt je handen namelijk op verschillende manieren gebruiken bij je spel. Met diverse delen van je hand kun je het geluid van snaredrum, bassdrum en hi-hat nabootsen. Hierdoor kun je makkelijk drumbeats spelen met je handen.

demonstratie video

Hieronder vind je een demonstratie van het spel. Je kunt hier duidelijk de verschillen in spel horen (bass, snare, hi-hat). De percussionist kan op deze manier drumbeats spelen. 

Waar kan ik een cajón kopen?

Je zult ze in alle drumspeciaalzaken vinden, aangezien dit een van de meest voorkomende percussie instrumenten is. Je kunt makkelijk een cajón kopen via thomann. Hier vind je een uitgebreide selectie in diverse kleuren, diverse eigenschappen en prijzen die variëren van 16 euro tot bijna 1000 euro. Je vindt hier zelfs accessoires voor je cajón, zoals kussens, anti-slipmatten of doe-het-zelf kits.
poepman
Door

poepman

op 08 May 2021

appel

nampeop
Door

nampeop

op 04 Sep 2023

peer

Reactie plaatsen