Conga

conga-set-millenium

Een conga is een langwerpige, tonvormige trommel met een gat aan de onderkant. Aan de bovenkant van de trommel zit een dik, enkellaags vel. De conga is doorgaans van hout gemaakt, maar kan ook bestaan uit zogenaamd fiberglas.

Deze verschillende materialen hebben invloed op de klank van het instrument. Waar de houten variant een warmer, dieper en voller geluid kent, klinkt de fiberglas variant scherper en feller. In feite is dit hetzelfde effect als bij snaredrums.

Hoe werkt een conga?

Het instrument staat doorgaans op poten, zodat het klankgat vrij is. door op het vel aan de bovenkant te slaan, krijg je een klank. De klank wordt vervolgens door de bolvormige klankkast versterkt.

Ook voor de vellen bestaan diverse materialen, waaronder kunststof en koeienhuid. Zoals bij elk vel geldt, hoe strakker het vel gespannen staat, des te hoger te toon die je krijgt. Je kunt het vel stemmen door middel van een metalen ring met spanhaken.

Hoe bespeel je een conga?

Een conga wordt bespeeld met de handen. Net als op bijvoorbeeld de cajón kun je op een conga verschillende klanken produceren. Zo kun je een korte, snelle toon krijgen door slechts met je vingers te slaan. Ook kun je een diepe toon krijgen door met de handpalm te spelen. Dat is dan de toon die vergelijkbaar is met de bassdrum.

Een setup bestaat vaak uit twee, drie of zelfs meerdere conga's; elke met een andere diepte en/of diameter van het vel. Zo kun je verschillende tonen creëren. Soms gebruiken percussionisten een combinatie van conga's en bongo's om hun spel nog meer uit te breiden.

Waar wordt een conga voor gebruikt?

De conga vindt zijn oorsprong in Cuba en wordt logischerwijs veel gebruikt in Cubaanse muziek. Deze Cubaanse trommel is afgeleid van de Congolese Makuta-trommel en werd door slaven meegebracht naar Cuba. Na 1930 werd het instrument ook in Amerika ontdekt en werd hij geleidelijk bekender in de westerse wereld en westerse muziek.

Een interessant weetje is dat het vel vroeger op de ketel werd gespijkerd en door middel van verhitting werd het vel gespannen. Later werd de techniek beter en werden spanringen gebruikt om het vel te spannen en stemmen.

Demonstratie video

In de onderstaande video vind je een mooie video over het bespelen van het instrument. Je hoort en ziet de percussionist verschillende technieken gebruiken waardoor hij uit 1 instrument verschillende tonen kan produceren.In de tweede video (hieronder) zie je een setup van meerdere conga's die elk een andere diepte en klankkleur kennen.


Waar koop ik een conga?

Het zijn bekende percussie instrumenten en je zult ze daarom in elke drumwinkel kunnen vinden. Zoals gezegd bestaan er verschillende maten en ook qua afwerking zijn er tal van mogelijkheden. Houtkleurige, rode, zwarte of zelfs sunburst afwerkingen zijn mogelijk.

Bekende merken als Pearl en sonor verkopen ook conga's, maar die zijn over het algemeen wel aan de prijs. Bij thomann vind je een uitgebreide lijst met allerlei soorten, maten en kleuren. Vaak krijg je de standaard er automatisch bij, maar controleer dit wel even bij je aankoop. Ze zijn verkrijgbaar vanaf 50 euro (een basic versie), tot bijna 1000 euro (voor een uitgebreide set).
Reactie plaatsen