Warming-ups voor drummen

Warming-ups voor drummen zijn ontzettend belangrijk om blessures te voorkomen. Ikzelf heb ook last gehad van m’n polsen omdat ik geen warming-ups deed en het is nogal lastig om allerlei optredens te doen met een serieuze blessure. Gelukkig was het bij mij nog niet dusdanig erg dat ik optredens moest afzeggen, maar ik wil je hier enkele tips geven om blessures en het afzeggen van optreden te voorkomen. Simpelweg geldt dat warming-ups voor drummers de oplossing zijn.

Drummen is sport

Vergelijk het maar met (top)sport. Elke atleet, voetballer, tennisser of volleyballer doet voor een wedstrijd of training warming-ups. En waarom? Omdat ze een fysieke inspanning gaan vragen van hun lichaam. En als hun spieren nog koud en stijf zijn en er plotseling veel kracht op komt te staan, dan lopen ze een hogere kans op blessures.

blessure voetbal

En wees eerlijk, met drummen vraag je ook een fysieke inspanning van je lichaam. Je gebruikt alle vier je ledematen en er komt een hoop kracht op bepaalde delen te staan. Waarom zou dit anders zijn dan bij een sporter? Precies, het is hetzelfde principe. Daarom is het volstrekt logisch om als drummer een warming-up te doen.

Ontspanningsoefeningen

Elke drummer zal een andere voorkeur hebben wat betreft warming-up. Ik ga je daarom ook geen blauwdruk geven voor een succesvolle warming-up, simpelweg omdat deze niet bestaat. Wel kan ik je algemene tips geven en je vertellen wat voor mij hielp.

Voor mij was het belangrijkste om ontspannen te spelen. Ik had in het begin vaak een strakke pols en drumde bijna volledig vanuit kracht en aanspanning. Maar als je naar professionele drummers kijkt, lijkt het altijd zo makkelijk en soepel te gaan, toch? Dat klopt. En dat komt puur omdat ze relaxed drummen. laat de stok het werk doen en niet je spieren.

massage

Daarom deed ik als warming-up voor oefensessies en optredens altijd ontspanningsoefeningen voor mijn schouders, polsen, benen en handen. Alles even goed losmaken zodat alles gesmeerd kan lopen. Op die manier zorg je ervoor dat je niet vanuit spanning gaat drummen. Je kunt ook een van je bandleden vragen om je een massage te geven natuurlijk ;-)

warming-ups spelen

Daarnaast had en heb ik altijd een oefenpad bij me om warming-ups op te doen. Een topsporter bouwt zijn warming up ook op van rustig naar intensief. Dit doe jij als drummer ook. Je hebt net je lichaam los gemaakt en dan is het niet de bedoeling dat je direct 100% vol gas gaat drummen. Ik deed altijd op een rustig tempo wat single strokes, double strokes, flams en paradiddles. laat ook je voeten meedoen. Op die manier maak je je gewrichten klaar voor het echte werk. Je laat je lichaam alvast wennen aan de bewegingen.

Belangrijk hierbij is dat je ontspannen blijft spelen. Als je de strokes opeens gespannen gaat spelen, dan gaat er iets mis.

Nog steeds last?

Als de pijn/blessure blijft aanhouden, dan raad ik je aan om even langs de huisarts of liever nog de fysiotherapeut te gaan. Deze mensen hebben veel kennis in huis en kunnen vaak goed analyseren waar het probleem zit. Ook kunnen zij je aanraden om je lichaam qua drummen even rust te geven (maar hopelijk niet natuurlijk).

Luister altijd naar je eigen lichaam. Als je er op tijd bij bent, is het vaak simpel te verhelpen door rust te nemen. En mijn belangrijkste tip: Speel nooit door de pijn heen. Er is een reden voor waarom iets pijn doet. Als je door blijft spelen maak je het alleen maar erger.

Over de schrijver
Reactie plaatsen