De Ultieme Guide Over Elektronische Drumstellen
10 maart 2019 

De Ultieme Guide Over Elektronische Drumstellen

Hier vind je alles over e-drums – hét alternatief voor akoestische drumstellen.

Roland V-Drums

Veel drummers zweren bij akoestische drums, maar dat zijn vaak de profi’s. Die groep is namelijk van mening dat e-drums nooit het gevoel, timbre en de speelbaarheid van akoestische drums kan evenaren. Jaren geleden was het verschil tussen de twee soorten drumstellen ook enorm, maar de tijd en de technologische ontwikkeling heeft natuurlijk niet stilgezeten. In dit artikel wil ik je daarom alles vertellen over wat e-drums precies zijn, hoe ze werken en welke voor- en nadelen je ermee hebt. Kortom, een ultieme guide over de elektronische tegenhanger van een akoestisch drumstel.

Wat is een elektronisch drumstel?
Hoe werkt een elektronisch drumstel?
Wat zijn de voordelen van een elektronisch drumstel?
Wat zijn de nadelen van een elektronisch drumstel?
Je elektronische drumstel versterken
Een elektronisch drumstel kopen
De drummodule: het brein van je e-drum
Met welke stokken moet ik op een elektronisch drumstel spelen?
Kan ik mijn elektronische drumkit uitbreiden?
Conclusie over e-drums

Wat is een elektronisch drumstel?

Ik kan hier heel flauw gaan doen en zeggen dat het een drumstel is dat door middel van elektronische signalen drumklanken produceert, maar dan zou ik me er te gemakkelijk van afmaken. Aan de andere kant is van dat antwoord niets gelogen. Wat is er dan precies elektronisch aan?

Laten we daarvoor eerst eens antwoord geven op de vraag hoe een ‘normaal’ drumstel werkt. Een normaal drumstel bestaat, heel simpel gezegd, uit een ketel met daaroverheen een vel gespannen. Als je met een drumstok op dat vel slaat, breng je het vel in trilling en dat produceert een toon. De strakheid en diameter van het vel bepalen vervolgens hoe hoog die toon is, maar dat ter zijde.

close-up-drum-set-drums-vel

Bij een elektronisch drumstel heb je weliswaar ook een ‘vel’ waar je op slaat, maar dat vel komt niet in trilling. Het geluid wordt dus op een andere manier geproduceerd. Hoe dan? En daar is het antwoord op de vraag uit de eerste alinea van deze paragraaf: Elektronisch!

Een elektronisch drumstel heeft in feite dezelfde set-up als een akoestisch drumstel. Je hebt een:

(Ook dit is uit te breiden, maar ik ben even van een standaard opstelling uitgegaan.)

Hoe werkt een elektronisch drumstel?

Je opstelling is dus hetzelfde als bij een akoestisch drumstel en in feite speel je ook gewoon hetzeflde. Je slaat met een drumstok op een voorwerp. Je brengt in dit geval echter geen vel in trilling, maar slaat op zogenaamde pads. Daarin zit een trigger en die stuurt een signaal naar de drumcomputer (wordt ook wel brain genoemd). Je drumcomputer zet dat signaal vervolgens om naar een voorgeprogrammeerd geluid van bijvoorbeeld een snaredrum en dat geluid krijg je uiteindelijk binnen via je koptelefoon. Ben je er nog? Ik zal het nog even in stapjes opschrijven en ik neem daarbij de snaredrum als voorbeeld:

  1. Je slaat op de snaredrum, waardoor de trigger in de snaredrum wordt geactiveerd
  2. De trigger stuurt een elektronisch signaal naar je drumcomputer
  3. Je drumcomputer weet van welke trigger dat signaal afkomstig is
  4. Je drumcomputer zet het signaal om in een voorgeprogrammeerde sound (normaal gesproken een snaredrumgeluid, als je dat zo hebt ingesteld)
  5. Jij krijgt het geluid van die snaredrum binnen op je koptelefoon

Ik hoop dat je nu een beetje snapt hoe dat proces werkt 🙂 Gelukkig gaat dit proces zó snel, dat je het geluid hoort zodra je op de pad slaat. Er is dus geen hoorbare vertraging tussen het moment van slaan en het moment van horen.

Wat zijn de voordelen van een elektronisch drumstel?

Als je gaat beginnen met drummen is het onvermijdelijk dat je een drumstel nodig gaat hebben. Je kunt prima leren drummen zonder drumstel,  maar vroeg of laat zul je echt een drumstel nodig hebben (en ik weet zeker dat je dit ook WILT). De eerste afweging die je bij het kiezen voor een drumstel moet maken is de keuze voor een akoestische of elektronische kit. Beide soorten kits hebben hun voor- en nadelen, maar laten we eerst eens kijken wat de voordelen van een elektronisch drumstel zijn.

Geluidsoverlast

Hét grote, en tevens meestgenoemde, voordeel is dat je geluidsoverlast tot een minimum beperkt. Je kunt namelijk lekker met je koptelefoon op spelen. Het enige omgevingsgeluid dat je produceert komt van het slaan op de pad, wat meestal een doffe ‘pok’ is, afhankelijk van het soort pad dat je gebruikt. Daarover later meer.

Koptelefoon e-drums

Zeker als je buren hebt die het niet zo op prijs stellen dat jij graag wilt drummen, biedt een elektronisch drumstel uitkomst. Ook werk je je mede-huisgenoten niet zo op de zenuwen tijdens een intensieve oefensessie.

Drumsounds te over

Een tweede voordeel is dat je met een elektronisch drumstel een hele bibliotheek aan drumgeluiden tot je beschikking hebt. Bij een akoestisch drumstel zit je min of meer vast aan één bepaalde sound, maar bij een elektronisch drumstel kun je je kit in een handomdraai van een jazz- naar een metaldrumstel omtoveren. De technologie is inmiddels zo goed geworden, dat je elk afzonderlijk onderdeel ook nog helemaal kunt fine-tunen. Plak visueel een stukje tape op je snaredrum, leg een dikke deken in je bassdrum en maak je crashbekken heel eenvoudig een paar inch groter. Qua sounds zijn de mogelijkheden van een elektronisch haast eindeloos.

drumcomputer-drummodule-drum-brain

On Air

Ten derde kun je met een elektronisch drumstel heel eenvoudig drumstukken opnemen. Sluit je drumcomputer simpelweg aan op je laptop, druk op de REC-knop en opnemen maar! Bij een akoestisch drumstel moet je extra microfoons kopen, deze allemaal aansluiten, geluidstests doen etc. De sounds op een drumcomputer zijn allemaal al gemasterd en dus klinkt het meteen goed. Je hebt nauwelijks technische kennis nodig. Sterker nog, de basiscursus van DrummenOnline heb ik ook opgenomen op een elektronisch drumstel! Met als eenvoudige reden dat het supersimpel is om met e-drums op te nemen.

amplifier-audio-mixer-close-up

Muziek afspelen

Dat brengt me meteen op het vierde voordeel. Andersom is het namelijk ook heel eenvoudig om via je drumcomputer muziek af te spelen. Plug een mp3-speler of telefoon in en speel met je favoriete nummers mee. Je hoort het geluid van de mp3 gewoon over je koptelefoon, dus het klinkt net alsof jij het nummer live meespeelt.

Hier kun je nog veel meer informatie vinden over het opnemen met een elektronisch drumstel

Vrijwel alle drumcomputers beschikken daarnaast over een ingebouwde metronoom, dus je kunt ook nog eens aan je timing werken, mocht je volledig uit de maat spelen.

Elke vierkante meter telt

Een ander voordeel is dat elektronische drumstellen een stuk compacter zijn dan akoestische kits. Dat is handig als je thuis niet zo veel plek hebt, maar denk ook maar eens aan de voordelen tijdens het vervoeren. Er zijn steeds meer drummers die optredens geven op een elektronische kit, dus dan is het gesleep en gezeul met al die losse toms, bassdrums en bekkens na een tijdje echt niet leuk meer.

Stemmen? Wat is dat?

En tot slot hoef je een elektronisch drumstel nooit te stemmen. Stemmen is vaak toch een van de ergernissen onder drummers. Dat kan enerzijds liggen aan het feit dat je hier eventjes de tijd voor moet nemen, maar meestal is het onwetendheid. Die ergernis neem je dus volledig weg. Bovendien bespaart het ook een hoop geld. Drumvellen zijn niet goedkoop en zeker als je regelmatig speelt, kan het aanschaffen van drumvellen een flinke kostenpost worden.

Wat zijn de nadelen van een elektronisch drumstel?

Elektronische drumstellen hebben een stuk meer voordelen dan nadelen, maar die paar nadelen die er zijn wegen voor iedereen weer anders. Vandaar dat er zo veel drummers zijn die nooit van hun leven op een elektronisch drumstellen zullen spelen. Laten we eens kijken wat de nadelen dan zijn.

Authentiek

Ondanks dat de technologie zeer ver gevorderd is en je met de topdrumstellen van bijvoorbeeld Roland echt knappe staaltjes technologie in huis haalt, blijft het niet zo echt en puur als een akoestisch drumstel. Op de een of andere manier blijf je horen dat het voorgeprogrammeerde, vooraf opgenomen sounds zijn. Op een akoestisch drumstel breng je het echte geluid van een drumstel voort.

De looks

Daarnaast zien elektronische drumstellen er niet zo imposant uit als akoestische. Zeker als je op een akoestisch drumstel de nodige bekkens gebruikt, ziet het geheel er vaak indrukwekkend uit. Elektronische drumstellen zijn vaak een stuk compacter, hebben geen ketels voor de toms en zijn de bekkens in vergelijk met echte bekkens ook maar een paar veredelde frisbees.

De feeling

Tot slot speelt een elektronisch drumstel anders. De pads zijn bij de echt goedkope modellen van hard rubber (wat ik overigens zeer afraad in verband met blessuregevoeligheid) en bij de iets duurdere versies van gaas. Dat speelt nou eenmaal anders dan een echt drumvel. De overstap van het ene type naar het andere type zal daarom ook zeker even wennen zijn. Ik weet overigens niet of dit echt een nadeel is of meer een constatering, maar ik heb ‘m hier toch maar als nadeel neergezet.

“Je had het net over optreden met een elektronisch drumstel… maar hoe kan dat als alleen de drummer het geluid via zijn koptelefoon hoort?”

Je elektronische drumstel versterken

Het mooie aan technologie is dat er altijd wel een oplossing voor een probleem is. In dit geval komen versterkers om de hoek kijken. Denk maar eens aan een elektrische gitaar. Als je daar geen snoer in steekt, komt er ook bar weinig geluid vanaf. Dat is met een elektronisch drumstel eigenlijk precies hetzelfde. Een voordeel voor de geluidsman in kwestie, is dat de soundcheck relatief simpel zal zijn, aangezien alle sounds van je drumcomputer al gemasterd zijn en je niet met allerlei losse microfoons werkt.

Ook op dit gebied is de keuze reuze. Ik raad je overigens af om een gitaarversterker te gebruiken. Gitaarversterkers zijn vaak niet in staat om de diepe tonen van een drumstel goed te versterken. Ze zijn immers gemaakt voor gitaren, en dat is toch een heel andere tak van sport. Er zijn talloze drumversterkers verkrijgbaar en die zijn wél gemaakt om drumgeluiden te versterken.

Versterker Drums

Als je thuis eens wat wilt laten horen aan je ouders, je vrouw, je kinderen of je vrienden, dan heb je aan een kleine versterker genoeg, maar als je je drumwerk aan een groter publiek wilt laten horen in de vorm van een live optreden, dan zul je met zwaarder geschut moeten komen. Ik raad je in dat geval aan om advies te vragen bij een grote drumzaak. Zij hebben op dat gebied de juiste kennis in huis.

Een elektronisch drumstel kopen

Als je eenmaal de beslissing hebt genomen om voor een e-drum te gaan, valt er natuurlijk al een hoop keuze weg. Je hoeft dan immers niet meer te kijken naar akoestische drumstellen. Dat betekent echter niet dat de keuze nu makkelijk is. Er zijn namelijk tientallen merken en honderden verschillende elektronische drumstellen!

Wat kost een elektronisch drumstel?

Die vraag is niet met een bedrag te beantwoorden. Het is hetzelfde als het kopen van een akoestisch drumstel. Er zijn zo veel verschillen en keuzes. De prijs hangt af van de afwerking, materialen, het aantal sounds, instelmogelijkheden en natuurlijk het merk. Je kunt het werkelijk zo gek maken als je zelf wilt.

Het bedrag kan oplopen tot een goede € 9000,- maar dan heb je ook het beste drumstel dat de markt op dit moment te bieden heeft: de Roland td-50kvx, het vlaggenschip van een van ’s werelds bekendste merken op het gebied van e-drums. Dit drumstel komt al heel dicht in de buurt van een echt drumstel: een hi-hat die open en dicht kan en een bassdrum die lijkt op een… ja, bassdrum. Dat soort details geven je het gevoel achter een echt drumstel zit, maar daar hangt ook een enorme prijskaart aan. Geen zorgen, je kunt al een echt goed e-drumstel op de kop tikken voor zo’n 800 euro. Dan heb je voor dagelijkse oefensessies een meer-dan-prima e-drumstel.

Mocht je budget het toelaten, dan zou ik je adviseren om voor een kit met gaasvellen te gaan. E-drums zijn in de regel verkrijgbaar in 2 smaken: met gaasvellen of met rubberpads. Gaasvellen zijn weliswaar duurder, maar ze geven een veel realistischer gevoel tijdens het spelen en de kans op blessures is veel minder groot.

Gaasvel V-drums

Drummodules bepalen de prijs

Wat ook van grote invloed is op de prijs, is de drummodule. Je kunt een drummodule ook los kopen, maar als je je eerste drumstel gaat kopen, raad ik je aan om gewoon lekker de meegeleverde drummodule te gebruiken. Upgraden kan altijd nog. Met de ene drummodule kun je eenmaal meer qua instellingen, sounds en aansluitingen dan de andere drummodule. En natuurlijk hangt daar ook een prijskaartje aan. Het is maar net wat je budget toelaat. Ik zou gewoon naar een drumzaak gaan en lekker drumstellen gaan testen. Ontdek zelf wat je bevalt en wat niet.

Deze fabrikanten bieden e-drums aan:

  • Roland
  • Alesis
  • Yamaha
  • Millenium
  • ATV
  • Behringer
  • Pearl
  • DDrum
  • Hamaril
  • Aerodrums

Wil je weten waar je op moet letter bij het kopen van een drumstel? Check ’t hier!

 

De drummodule: het brein van je e-drum

De drummodule (ook wel drumcomputer of drum brain) is letterlijk het brein van je elektronische drumstel. Zonder dit apparaat heb je helemaal niks aan je drumstel.

Hoezo?

In je drummodule zitten alle sounds. Je sluit je drumpads op je drummodule aan en als je een trigger van een van de pads activeert, wordt dat signaal omgezet in een sound. Je module bevat alle voorgeprogrammeerde drumkits, maar je kunt zelf instellen welk geluid eruit je drumstel moet komen. Je kunt bijvoorbeeld van je snare met één druk op de knop een bassdrum maken.

Maar je kunt ook per pad allerlei instellingen kiezen, afhankelijk van je drummodule. Voeg bijvoorbeeld demping toe, verhoog of verlaag de pitch van je drum en pas de ambiance van waar je speelt aan.

Met welke stokken moet ik op een elektronisch drumstel spelen?

Je kunt gewoon met normale drumstokken spelen! e-Drums lijken misschien een stuk fragieler dan akoestische drums, maar ze zijn gemaakt om op te drummen! Speel dus gerust met je favoriete drumstokken.

Mijn eerste elektronische drumstel was er een van Yamaha, met van die rubberen pads, en daarbij werd aangeraden om met kunststof tips te spelen. Ik gaf natuurlijk braaf gehoor aan dat advies, maar ik was totaal niet enthousiast. Op de sound had het natuurlijk totaal geen invloed, maar die tips vlogen om de haverklap van de stok af. En zonder tip beschadig je je drumstel heel snel. Ik ben dus al gauw overgestapt naar stokken met houten tips. Overigens zou ik je in het algemeen willen aanraden om gewoon lekker met houten tips te spelen. Op een akoestisch drumstel klinkt dit naar mijn mening ook een stuk beter en warmer!

Gebroken-Drumstick

En hoe zit dat met brushes?

Dit wordt een lastiger verhaal. Bij een akoestisch drumstel breng je, zoals je nu inmiddels weet, een vel in trilling. Het voorwerp waarmee je het vel in trilling brengt, is daarom van grote invloed op de sound. Bij een elektronisch drumstel daarentegen maakt het eigenlijk niets uit met welk voorwerp je op de pad slaat. De trigger wordt hoe dan ook geactiveerd en weet niet met welk voorwerp dat is gebeurd. Of je nou met een drumstok, je hand, een pollepel of een pen op je pad slaat, het signaal blijft hetzelfde. Toch is er een oplossing, mocht je met brushes willen spelen. Het drummerk Roland heeft namelijk drums ontwikkeld die herkennen als er met brushes wordt gespeeld. Je moet daarvoor wel op de zogenaamde V-Drum-kit uit de TD-30-reeks spelen. Roland adviseert overigens wel om met nylonborstels te spelen en niet met staaldraadborstels.

Kan ik mijn elektronische drumkit uitbreiden?

Jazeker! Veel drummers willen na verloop van tijd hun drumstel uitbreiden. Meestal is dit in de vorm van meer bekkens. Hoewel e-drums dankzij de drummodule al de mogelijkheid bieden om allerlei soorten bekkens, snares en toms in te stellen, is het gewoon mogelijk om bijvoorbeeld een extra crash aan je kit te hangen.

Een trend die je tegenwoordig steeds meer ziet, is het gebruik van hybrid drums. Dat klinkt alsof je je in de autobranche bevindt… en die gedachte is niet eens zo gek! Een hybride auto bevat een combinatie van een klassieke verbrandingsmotor en een elektromotor. Om de Van Dale te quoten: hybride = kruising. Dat is bij drumstellen ook het geval. Je combineert akoestische drums gewoon met elektronische drums! Op die e-drums kun je natuurlijk te gekke sounds programmeren. Aan jouw eigen creativiteit wat voor coole dingen je met hybrid drums kunt bedenken…

Conclusie over e-drums

Met e-drums is er in drumland een hele nieuwe wereld opengegaan. Smaken blijven natuurlijk altijd verschillen, dus op de vraag of e-drums beter of slechter zijn dan akoestische drumstellen is geen eenduidig antwoord te geven. Beide soorten drums hebben hun eigen voor- en nadelen. Veel drummers zweren bij het authentieke van akoestische drums, maar e-drums worden dankzij technologische ontwikkeling steeds beter. Ze bieden ook steeds meer mogelijkheden. Ik denk ook niet dat het een strijd tussen de twee moet zijn. De twee kunnen in perfecte harmonie naast elkaar leven of kunnen zelfs de liefde aan elkaar verklaren in de vorm van hybride drums.

Wat vond je van dit overzicht? Mis je nog tips? Wat voor type drumstel gebruik je zelf? Ik hoor het graag van je in de comments.

Over de schrijver
Filip
Door

Filip

op 26 Aug 2022

En hoe moet je zo'n drumstel versterken live door een PA? Er zijn er die zeggen: mix maken en stereo-out (L/R), maar daar heb ik allerminst vertrouwen in, wanneer er het geluid van de band erbij komt...

Mark
Door

Mark

op 18 Oct 2023

Hoe live te versterken lees je weinig over idd. Dat is ook mijn vraag. Uit de drum module komt wel een links/rechts output maar graag zou ik als geluidsman zelf de balans maken tussen de afzonderlijke toms etc.

Reactie plaatsen