Snaredrum

snaredrum-pearl-export

Een snaredrum (afgekort 'snare') is een slagwerkinstrument dat bestaat uit een ketel (klankkast), een slagvel en een resonantievel. Het kenmerkende snaredrumgeluid komt door de mat met snaren die tegen het resonantievel aan zitten. Wanneer het resonantievel in trilling wordt gebracht, dan gaan de snaren ook trillen. De snaredrum vormt samen met de bassdrum en de hi-hat de basis van een drumstel.

De snarenmat kan ook worden verwijderd, waardoor de trom een dof geluid krijgt. De snaren zijn doorgaans gemaakt van ijzer, maar zijn ook in nylonvarianten verkrijgbaar. Daarnaast kan de hoeveelheid snaren ook variëren. Verschillende diktes van de snarenmat produceren elk een eigen, kenmerkend geluid.

Hoe werkt een snaredrum?

Een snaredrum bestaat uit een klankkast, een slagvel en een resonantievel. onderaan de snaredrum bevindt zich een snarenmat (van kunststof of van ijzer). Door het resonantievel in trilling te brengen, trillen de snaren mee. Dit geeft het typische snaredrumgeluid.

 


Hoe bespeel je een snaredrum?

Je kunt op allerlei verschillende manieren spelen. Drumbeats speel je met de kick, snare en hi-hat, maar je kunt de drum op vele manieren bespelen. Allereerst is het belangrijk dat je de drum leert stemmen. vervolgens bespeel je de snaredrum met de drumstokken. je kunt een enkele slag geven, of een drumroll (roffel) spelen. Door op het midden van het vel te slaan, krijg je een volle klank. Als je aan de rand van het vel slaat, krijg je een zachtere en hogere toon.

Waar koop ik een snaredrum?

Je kunt ze in elke drumspeciaalzaak of drum webshop vinden. Je hebt hierbij keuze uit verschillende kleuren en afwerkingen, maten, materiaalsoort en zelfs signatures (gesigneerde snaredrums). Vooral de maat en de materiaalsoort hebben invloed op de sound, terwijl de afwerking en kleur vooral voor de 'looks' bedoeld zijn.

Bij thomann vind je een uitgebreide selectie met keuze uit signatuur, houten, stalen, koperen, messing, aluminium en bronzen snaredrums. In elk van deze categorieën heb je vervolgens keuze uit diverse maten en merken.
Reactie plaatsen