Basis Drumnoten Leren Spelen

In deze les wil ik je je eerste drumnoten bijbrengen. Het zal je misschien verbazen of niet, maar ook drummers gebruiken muzieknoten. Deze noten zijn alleen anders dan die van een pianist of gitarist. Wij drummers gebruiken namelijk geen akkoorden en toonhoogtes. Wat noten voor ons kunnen doen is zeggen op welk onderdeel van het drumstel we moeten spelen en met welke timing we dat moeten doen. Je hebt misschien de afbeelding van deze blogs gezien waarop je iemand ziet schrijven. Dat heb ik gedaan, omdat als je zelf noten kunt lezen, kun je ze ook zelf schrijven. Dat stelt jou in staat om creatief bezig te zijn met noten. De dingen die ik je leer zijn, ondanks dat al ontzettend veel is, ook maar een fractie van wat er allemaal mogelijk is op het drumstel. Als je zelf drumnoten kunt schrijven, kun je zelf de lessen die ik je geef nog veel meer uitbreiden. Maar laten we beginnen met de basis:

Kwartnoot

De drie typen noten die je in deze blog leert zijn de kwartnoot (1/4), de achtste noot (1/8) en de zestiende noot (1/16). Wat we nu eigenlijk gaan doen is rekenen. Dat klinkt wellicht wat saai, maar als je deze basis snapt, zul je straks heel makkelijk allerlei beats en breaks op kunnen pakken, omdat je de notatie begrijpt. De maat die deze les aan bod komt, staat geschreven in 4/4, maar dat mag je voor nu nog even vergeten. Daar komen we in de basiscursus verder op terug.

Je neemt een maat en die maat staat gelijk aan 1 (een heel). Die maat gaan we vullen met noten. Zoals je weet passen er 4 kwarten in 1 (4 keer 1/4 = 1). Als je die maat dus vult met 4 kwartnoten, dan heb de de maat al vol. De noten kun je meetellen als -1, 2, 3, 4- en je bent klaar.

kwartnoot

Hieronder vind je nog een MP3 waarin je kunt horen hoe zo’n maat op de snaredrum klinkt. Als je de snaredrum vier keer hebt gehoord, is de eerste maat voorbij (en het MP3-bestand ook).

Kwartnoot_Snaredrum

Achtste Noot

Na de kwartnoot gaan we nu de achtste noot spelen. Ook hier gaan we weer rekenen. Je hebt weer die maat (1) en daar gaan we nu achtste noten in plaatsen. 8 keer 1/8 = 1, dus er passen acht keer een achtste noot in een maat. Zoals je ziet passen er twee keer zoveel achtste noten in een maat als kwartnoten, maar het tempo van de maat blijft hetzelfde! Je speelt dus 8 achtste noten in hetzelfde tijdsbestek als dat je 4 kwartnoten speelt. Wat je in feite doet, is weer de kwartnoten spelen, maar tussen elke kwartnoot plaats je nog een noot. je kunt dus weer tellen (1, 2, 3, 4), maar tussen elk cijfer plaatsen we nu iets extra’s:   1 – ne – 2 – je – 3 – je – 4 – re. Probeer dat eens te spelen.

achtste noot

Ook voor de eerste maat achtste noten heb ik een MP3-bestand. Het tempo is precies hetzelfde als bij de kwartnoot. Je moet met achtste noten simpelweg in hetzelfde tijdsbestek meer noten spelen, vandaar dat achtste noten “sneller” klinken dan kwartnoten. Hoor maar eens:

Achtste_Noot_Snaredrum

Zestiende Noot

Je voelt het wellicht al aankomen. Nu gaan we zestien noten in een maat stoppen. (16 keer 1/16 = 1). Je speelt nu dus twee keer zoveel noten als in de vorige oefening, maar weer in hetzelfde tijdsbestek. Je telt nu als volgt: 1 – te – ne – te – 2 – te – ne – te – 3 – te – ne – te – 4 – te – ne – te -.  Een ander leuk ezelsbruggetje dat je kunt gebruiken is: pan-ne-koe-ken-pan-ne-koe-ken- etc.

zestiende noot

Check hier de MP3 van de eerste maat zestiende noten. Ook hierbij is het tempo hetzelfde:

Zestiende_Noten_Snaredrum

Nu gaan we alle drie de typen noten achter elkaar spelen. 1 maat met kwartnoten, 1 maat met achtste noten en 1 maat met zestiende noten. Ik heb het tellen nu niet boven de noten gezet. Dat kun je nu als het goed is zelf. En mocht je er niet uitkomen? Ik heb alles ook opgenomen op video (zie onderaan).

kwart achtste zestiende

Hier de MP3:

Basis_Noten_Lezen

En om alles ook op video nog eens te kunnen bekijken:

Ik ben benieuwd hoe deze oefeningen bij jou gingen. Laat het me weten in de comments. Of mocht je ergens niet uitkomen of niet snappen, dan kun je het me natuurlijk ook altijd laten weten. Ik zal kijken wat ik dan voor je kan doen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen