De functie van een drummer is over het algemeen ondersteunend. Een drummer wordt ook wel vaak de ‘backbone’ of ‘ruggengraat’ van de band genoemd. In mijn tijd als drummer van een band heb ik regelmatig met deze termen te maken gehad. Iedere muzikant en goeroe die de waarheid zogenaamd in pacht heeft, had wel een mening over mijn spel in de band, zowel positief als negatief. Maar wat is mijn mening hierover? Wat is volgens mij de functie van een drummer?
Verschil tussen dag en nacht
Het ligt er maar net aan wat de muziek toelaat. Op muzikale opleidingen van bijvoorbeeld het conservatorium hoor je vaak genoeg dat ‘less is more’. Tuurlijk zit daar een kern van waarheid in.
Door bepaalde stukken in liedjes niet op te vullen met breaks kunnen andere stukken juist excelleren. Maar dit is absoluut niet een lijfspreuk. Een drummer heeft niet als enige functie om slechts de muziek van een beat te voorzien. Anders kunnen we vanaf nu net zo goed alleen maar drumcomputers gebruiken.
Bedenk je maar eens onze bekendste Nederlandse drummer: Cesar Zuiderwijk. In de hoogtijdagen van The Golden Earring heeft hij met de band zat bekende nummers gemaakt, en daarin treedt zijn spel regelmatig op de voorgrond. Hij was en is zeker niet vies van lekkere breaks en lekker opvallen. Hoe zou zijn spel zijn geweest als hij alleen maar de bekende “boem pats boem boem pats beat” had gespeeld? SAAI !
Het spelen van alleen de beat of het combineren van lekker rollende breaks is in zijn geval een verschil van dag en nacht en och wat ben ik blij dat hij voor de niet-saaie variant heeft gekozen. En Cesar is hiervan natuurlijk niet het enige voorbeeld.
Drummer op de achtergrond
Ja, wij drummers zitten altijd op de achtergrond, en met een beetje pech verdwijnen we volledig achter de rook van de rookmachine. Niks aan te doen. Maar dat is geen reden om als een kasplantje op je krukje te zitten. Jij bent ook een volwaardig lid van de band, en dat mag je soms best laten merken.
Maar, je kunt hierin ook doorslaan. Toen ik net begon in mijn band wilden we alle vier continu laten horen en zien dat we aanwezig waren. Gitaarnoten over en weer, drumbreaks waar het ook maar even mogelijk was, het was allemaal net wat te veel. Ja, we waren 4 puberende muzikantjes die wilden laten zien wat ze konden. Naarmate wij volwassener werden en ons spel daarin meegroeide, ontdekten we dat we de muziek van climaxen moesten voorzien.
teveel van het goede
Een uur lang alleen maar climax is eigenlijk helemaal geen climax, omdat alles wat je dan speelt, in wezen hetzelfde is. Zie het als een film. Je moet de spanning opbouwen tot het moment waarop de spanning tot een hoogtepunt komt. Zo is dat ook in de muziek. Als je klein begint, kun je het einde juist extra laten knallen en opvallen.
En zeker, een drummer is ook absoluut verantwoordelijk voor de beat en de ondersteuning voor de andere bandleden, maar dat is niet de enige functie van de drummer. Houd het klein en ondersteunend, en excelleer op die momenten dat het echt mooi uitkomt in het liedje. Zo kun je excelleren in diénst van de muziek. Laten we dat als drummers met elkaar afspreken