Drumbeats leren spelen

drumbeats

Drumbeats leren spelen is een van de eerste dingen die jij als drummer wilt en gaat leren. Als drummer is het namelijk vooral je taak om de beat te verzorgen. Die beats kun je op een oneindige hoeveelheid manieren spelen. Maar hoe kun je deze drumbeats leren spelen?

Je zult in je drumcarrière regelmatig nieuwe drumbeats gaan leren. Die beats zijn te vinden in bijvoorbeeld drumboeken, op youtube of op deze website. In deze blog wil ik je daarom wat tips geven waarmee je makkelijker die beats kunt gaan leren spelen.

Noten lezen

Noten lezen voor drummen is daarvoor wel belangrijk. Drumbeats lees je namelijk van bladmuziek af. Kun je nog geen noten lezen? Dat maakt niet uit. In de basiscursus drummen leer ik je namelijk de basis van het noten lezen en in de gratis drumcursus leer ik je je eerste beats spelen vanaf bladmuziek.

Reading

Drumnoten kunnen lezen is essentieel in het drummen. Je zult er veel sneller door leren drummen. Als je dit kunt, dan kun je in principe elke drumbeat begrijpen. Het kunnen spelen is dan slechts een kwestie van oefenen. Vergelijk het maar met een boek. Je moet eerst kunnen lezen voordat je kan begrijpen wat de schrijver bedoelt.

Als je eenmaal zover bent, dan is het tijd om die drumbeats te ontleden.

Time to break the drumbeats down

Je hebt de drumbeats gevonden die je wilt leren. Hoe pak je dat precies aan? Want ik kan me goed voorstellen dat al die noten wat verwarrend zijn. Vooral wanneer het een beat betreft waarin veel noten staan. Mijn tip die ik je wil geven is om die beat op te delen in stukken. Neem als voorbeeld de onderstaande beat:

drumbeat-drumbeats

Daar staan aardig wat noten. Hi-hats, bassdrums, snares, waar moet je beginnen? Als je beter kijkt, dan zie je dat je de beat in 4 blokken in kan delen

drumbeats- drum beat

Je gaat nu elk blok afzonderlijk spelen. Dus eerst zorg je dat je blok 1 helemaal kunt spelen, daarna blok 2, etc. etc. Vervolgens ga je proberen om blok 1 en 2 samen te spelen. Als dat lukt kun je blok 3 eraan proberen toe te voegen. Tot slot neem je ook blok 4 erbij.

Je kunt een beat ook per onderdeel gaan verdelen. Kijk hierbij eerst wat de hi-hat doet. In het bovenstaande voorbeeld kom je er gauw genoeg achter dat de hi-hat slechts uit simpele achtste noten bestaan. Die kun je dus op de automatische piloot gaan spelen. Vervolgens ga je je alleen focussen op de bassdrum. Nu speel je dus de hi-hat en bassdrum. Als dat je lukt dan laat je de bassdrum weer even achterwege en ga je over naar de focus op de snaredrum. Nu heb je alle drie de onderdelen van de beat gespeeld. Tijd om ze samen te voegen en de hele beat te spelen.

Luister veel naar muziek

Wat ook ontzettend goed helpt is door veel naar muziek te luisteren (waar een drum in zit). Luister dan eens goed naar de drums. Als je dit regelmatig doet dan ga je beats en patronen leren herkennen. Een ongeschreven wet in het drummen is: als je de drums kunt beatboxen, dan kun je hem spelen. probeer daarom ook eens de drums mee te ‘zingen’/beatboxen. In feite ben je dan die beats ook al aan het oefenen, ook al is het niet achter je drumstel. Het spelen zal je daarna veel makkelijker afgaan. Je herkent patronen en kan op die manier veel meer op de automatische piloot spelen. Je hoeft je dan alleen nog maar te concentreren op de dingen die je nog niet kunt spelen.

Heb jij nog een tip die jij gebruikt bij het oefenen? Laat het hieronder weten door een reactie achter te laten 🙂

Over de schrijver
fernando
Door

fernando

op 01 Aug 2018

roffelen (drum)

Matthewanope
Lorenzobum
Reactie plaatsen