Basis drumnoten leren spelen deel 2
23 februari 2016 

Basis drumnoten leren spelen deel 2

Noten lezen voor drummers? Geloof het of niet, maar wij drummers gebruiken ook muzieknoten om aan te geven in welk ritme we spelen en waar je op moet slaan. In mijn vorige blog heb ik je de basis uitgelegd wat betreft de kwartnoot, achtste noot en zestiende noot. Maar hoe weet je nou waar je die noten op moet spelen? Dat ga ik je in dit korte artikel uitleggen door middel van een PDF-bestand.

Noten op papier

Het lezen werkt in feite net als het lezen van een tekst. Van links naar recht, en van boven naar beneden. Elke regel is opgedeeld in maten. En elke maatsoort bepaalt hoeveel tellen een maat heeft. Een maat begint en eindigt met een verticale streep. Verder is het een kwestie van leren kennen, leren lezen en leren spelen.

De noten zoals ik in het PDF-bestand laat zien, gebruik ik ook op de website en in de drumcursussen. Onderaan dit artikel vind je het PDF-bestand waarop alles nog eens staat uitgelegd. Handig als naslagwerk! Naast timing weet je daarmee ook op welke trom je moet slaan. klok-timing

Je hoeft deze nu niet allemaal domweg uit je hoofd te leren. Gaandeweg als je meer oefeningen gaat spelen ga je vanzelf merken en zien welke noten je wanneer moet spelen. Als je gewoon veel bezig bent met de oefeningen dan komt het lezen vanzelf in je geheugen te zitten.

Je eerste drumbeat

Het noten lezen is een kwestie van veel doen en veel mee bezig zijn. In de gratis drumcursus leer ik je al hoe je je eerste beat kunt spelen en hoe de noten van deze beat er uitzien. Je kunt met deze beat zelfs een nummer van Michael Jackson meespelen!

Kortom, noten lezen leer je snel genoeg. Als je oefent van bladmuziek, dan heb je niet eens door dat noten lezen zo moeilijk is. Ik heb ook nog een tip voor je: oefen met een clicktrack. Hiermee weet je precies op welke tel van de maat je zit.

Hieronder vind je de PDF met noten:

PDF

Over de schrijver
Reactie plaatsen