John Bonham

john bonham

John Bonham was de drummer van de rockband Led Zeppelin. De drummer is vandaag de dag nog steeds een grote inspiratiebron voor veel drummers. Zijn speciale manier van drummen en gevoel voor timing waren uniek. Ook zijn drumstel was een van de meest herkenbare drumstellen ooit. Helaas is hij in 1980 overleden. Tegenwoordig speelt zijn zoon Jason zeer verdienstelijk drums.

Het begin

Hij begon al vroeg met drummen. Al op vijfjarige leeftijd begon hij te spelen op een geïmproviseerd drumstel gemaakt van simpele dingen als koekblikken. Toen hij vijftien was kreeg hij zijn eerste echte drumstel. Na zijn school begon hij zijn eerste band 'Terry Web and the Spiders'. Daarna heeft hij nog in andere kleine groepen gespeeld.

Later besloot hij fulltime te gaan drummen, maar soepel verliep dit niet. Bands gingen uit elkaar en het 'jobhoppen' was voor Bonham begonnen. Tot op een dag Jimmy Page op zoek was naar een drummer. Via via is hij bij John Bonham terecht gekomen. John werd uitgenodigd om te komen drummen bij 'The New Yardbirds', wat later veranderde in 'Led Zeppelin'.

Led Zeppelin

Een ding is in interviews met de andere bandleden (Jimmy Page, John Paul Jones en Robert Plant) vaak naar voren gekomen. Ze zeggen alle drie dat ze nooit zo goed zouden zijn geweest zonder de invloed van John Bonham. Zoals gezegd had John een enorm krachtige manier van drummen, wat ook te horen is in de vele nummers van de band. Hij speelt echte powerbeats die staan als een huis. Zijn meest bekende solo 'Moby Dick' kon soms wel een half uur duren. Check de solo hieronder: 

Overleden

Zoals bij vele grote artiesten is Bonham overleden aan overmatig alcoholgebruik. Het inademen van zijn eigen braaksel leverde hem een longoedeem op, wat fataal was. Op 32-jarige leeftijd is hij overleden. Hij werd dood aangetroffen in het huis van Jimmy Page. Hij had ruim een liter wodka gedronken. Uiteindelijk is John gecremeerd en zijn as is begraven in Engeland.
Reactie plaatsen