Keith Moon

Keith Moon was de drummer van de band The Who. Mede door zijn controversiële en eigenzinnige manier van drummer was en is Keith Moon een van de bekendste drummers uit de rock 'n roll scene. Helaas is hij in 1978 overleden.

Keith Moon The Who

The Who had een eigenaardig handelsmerk. Ze stonden namelijk bekend als de band die aan het einde van elk optreden alle instrumenten kapot gooide. Ook het drumstel moest er vaak aan geloven. Keith heeft zelfs een keer zijn drumstel met vuurwerk opgeblazen. Dit leverde hem dan ook de bijnaam 'Moon the loon' op, wat 'Moon de gek' betekent.

Maar niet alleen op het podium had hij deze drang tot vernielen. Ook hotelkamers, zijn eigen huis en huizen van vrienden vielen ten prooi aan de vernielzucht van Keith. Dit gebeurde overigens ook vaak met vuurwerk. Ook het feit dat hij zijn peperdure Rolls-Royce roze had geschilderd toont aan dat hij het leven niet heel serieus nam.

Eigen stijl

Zijn eigen stijl heeft hem een gigantische reputatie gegeven en drummers als John Bonham en Mitch Mitchell zien/zagen hem ook als inspiratiebron. Los van zijn idiote handelen naast de band was Keith natuurlijk een geweldige drummer. Hij had de neiging om echt met de muziek mee te spelen.

Hij speelde dus niet een standaard beat met af en toe een break, maar hij probeerde echt de muziek van de gitaar of zang te volgen met de drums. een tom-tom of een crash kregen op die manier een heel andere functie. Zijn wilde stijl schijnt zelfs de inspiratie te zijn geweest voor Animal van The Muppets

Naast zijn band The Who speelde Keith samen met grote namen als Jeff Beck en Jimmy Page. Ook heeft hij een eigen solo-plaat uitgebracht genaamd 'Two sides of the moon', wat je natuurlijk dubbel kunt opvatten.

Tragisch einde

Moon is op 32-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Een overdosis medicijnen is fataal geweest. Frappant genoeg had hij die medicijnen voorgeschreven gekregen om zijn alcoholverslaving tegen te gaan. Zoals vele grote artiesten bleek het 'normale' leven voor Keith dus niet spannend genoeg en moest hij zijn heil in alcohol vinden.

Autopsie liet zien dat er 32 pillen in zijn lichaam zaten. Echter, het was geen zelfmoord. De precieze oorzaak voor zijn dood is tot op de dag van vandaag niet 100% zeker. Er gaan diverse theorieën over hoe hij zoveel pillen binnen heeft gekregen.

Maar ondanks dit tragische einde is Keith vooral een fantastische drummer, zoals ook te zien is op onderstaande video:Reactie plaatsen