De clicktrack (ook wel metronoom genoemd) is een ontzettend handige tool om je strakheid mee te verbeteren of op peil te houden. En deze clicktrack liegt niet. Valsspelen zit er dus niet meer bij. Maar hoe werkt een clicktrack precies? En hoe oefen je met een clicktrack? Dat wil ik je in deze blog uitleggen.
Vriend en vijand
De clicktrack kan een ontzettend handig hulpmiddel zijn. Aan de andere kant kun je het echt gaan haten. Kortom, een haat-liefde verhouding kan opbloeien tussen jullie.
Het is eigenlijk een raar apparaat. Jij als drummer/muzikant wil muziek gaan maken, terwijl de clicktrack een robot is die in feite niks met muziek te maken heeft. Muziek bestaat uit een bepaalde groove en gevoel. De metronoom is een machine die heel precies de maat kan houden, maar hier zit geen enkel muzikaal gevoel in.
Nut van de clicktrack
Waarom zou je ‘m dan gaan gebruiken? Om een richtlijn voor tempo te hebben. Want wij drummers hebben de neiging om heel stiekem steeds sneller te gaan spelen. Zeker als je nog een beginnend drummer bent, dan heb je het gevoel voor een constant tempo nog niet ontwikkeld. En in je enthousiasme ga je waarschijnlijk steeds ietsje sneller spelen als je een langer stuk speelt.
Die metronoom kan dan een erg handig hulpmiddel zijn om je een beetje een houvast voor tempo te geven. In het begin zal dit lastig zijn met oefenen, maar je gevoel voor tempo ontwikkelt zich gelukkig erg snel. Je zult snel resultaat merken. Oefen daarom ook met een makkelijke drumbeat. Dan hoef je niet na te denken over wat je speelt, maar kun je je volledig concentreren op het oefenen met click.
Geen heilige graal
Waar ik je voor wil behoeden is dat je je puur gaat focussen op die clicktrack. Je hoeft absoluut niet elke slag precies op de click te spelen. Sterker nog, als je dit wel zou doen, zou je net als een robot of drumcomputer klinken en dat wil je niet, toch?
Je moet de click daarom vooral gebruiken als houvast. En vooral als hulpmiddel waar de 1e tel zit. Daartussen mag je er best een beetje omheen schommelen. Dan krijgt je spel juist ook groove en muzikaliteit. Zorg er alleen wel voor dat je goed zit bij de eerste tel van de volgende maat. Op die manier kun je heel erg strak klinken, en toch groove in je spel creëeren.
In de onderstaande video leg ik je uit hoe je de clicktrack in kunt stellen en hoe je ermee kunt oefenen.
Hoe gebruik je de metronoom?
Je kunt losse metronooms krijgen, maar bij elektronische drumstellen zit deze al in de drumcomputer ingebouwd. Je hebt tegenwoordig zelfs handige clicktrack apps. Als je eenmaal gaat beginnen zijn er een aantal zaken die je in kunt stellen. De belangrijkste zijn de ‘time signature’ en de ‘interval’.
Met de time signature kun je de maatsoort instellen. Om te beginnen en gewend te raken met de metronoom, zou ik beginnen door deze op 4/4 te zetten. Dat is de meest standaard maatsoort die er is. Je telt de maat dan in kwartnoten en elke maat is na 4 kwartnoten voorbij. Vervolgens kun je de interval instellen. Dit is de wijze waarop de metronoom telt. Je kunt dit in kwarten laten doen, maar ook in triolen, zestienden en sextolen. Vrijwel alles is hier mogelijk, maar het meest logische is dat je de maat in dit geval in kwarten of in achtsten laat tellen.
Je kunt een metronoom overigens ook vertellen dat de eerste tel van een maat net even iets anders moet klinken dan de rest van de tellen. Op deze manier heb je een mooi houvast, zodat je weet wanneer de volgende maat is begonnen.