Opnemen met een elektronisch drumstel
30 december 2018 

Opnemen met een elektronisch drumstel

Hoe neem je muziek op met een elektronisch drumstel? Dat is een vraag die mij vaak door het hoofd geschoten is toen ik al aardig kon drummen. Vandaag de dag heb ik al vaak muziek van mijn elektronische drumstel opgenomen op mijn computer. Ik was, toen ik wilde beginnen met opnemen, totaal niet technisch wat computers betreft en eerlijk gezegd interesseerde me het ook absoluut niet. Gelukkig heb ik door de zure appel heen weten te bijten en is het me gelukt om muziek op te nemen.

In dit artikel wil ik je in simpele stappen uitleggen hoe je muziek van je elektronische drumstel op je computer kunt opnemen. Een van de grootste voordelen van een elektronisch drumstel ten opzichte van een akoestisch drumstel is namelijk dat het heel eenvoudig is om op te nemen. Bij laatstgenoemde heb je allerlei microfoons nodig en dat gedoe heb je met een e-drum niet. Sterker nog, er zijn zelfs meerdere opties beschikbaar. En het mooie is, is dat je voor geen van de opties diep in de buidel hoeft te tasten.

1) Audio output van je drummodule opnemen via een audio interface

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: optie 2 is de makkelijkste manier, maar deze eerste optie behelst enkele stappen die je voor optie 2 ook nodig hebt. Je zult ’t merken als je verder leest.

Wat heb je nodig?

  • Een computer
  • Opnamesoftware op je computer
  • Een audio interface
  • Audiokabels

1. Een computer

Je hebt geen high-tech computer van duizenden euro’s met sublieme videokaart nodig. Een goedwerkende computer volstaat. Het enige criterium is dat je pc aan de systeemeisen moet voldoen voor de audio interface, maar daarover zo meer.

2. Opnamesoftware op je computer

De voordeligste optie is om voor een gratis audioprogramma te kiezen. Audacity is geschikt voor Windows, Mac en Linux. Garageband is een alternatief, maar daarvoor heb je een Mac nodig (Garageband is al pre-installed op Mac-apparaten).

Als je het echt professioneel wilt aanpakken, zijn er ook complete muziekprogramma’s, maar die kosten natuurlijk geld. Bekende programma’s zijn Logic, Ableton, Cubase en Magix.

3. Een audio interface

Nu komt het technische gedeelte. Een audio interface vervormt de audio output van je elektronische drumstel naar een digitaal bestand dat je computer “begrijpt”. Je kunt het zo zien: je drumstel en je computer spreken twee verschillende talen en zo’n audio interface fungeert als tolk.

Het is natuurlijk belangrijk om er bij het kopen van een audio interface op te letten dat deze compatibel is met je besturingssysteem op je pc (Windows 8.1 bijvoorbeeld). Er zijn zeer goedkope interfaces verkrijgbaar, maar de echt goedkope ‘meuk’ heeft vaak een negatieve invloed op de audiokwaliteit. Het is dus aan te raden om te investeren in kwalitatief goed materiaal.

4. Audiokabels 

audiokabels

Elke drummodule heeft audio-aansluitingen. Check even de handleiding om te kijken wat voor typen aansluitingen jouw elektronische drumstel heeft. Zo weet je direct naar wat soort kabels je op zoek moet. Op internet zijn dat soort kabels (jackkabels genoemd) heel makkelijk te vinden.

Die kabels gebruik je om je audio outputs van je drummodule aan te sluiten op de audio input van je audio interface.

Audio opnemen van je drummodule naar je computer

Als eerste moet je natuurlijk je computer aanzetten. Vervolgens moet je, indien je dit nog niet gedaan hebt, de audiokabels gebruiken om de audio output van je drummodule aan te sluiten op de audio input van je audio interface. Vergeet het volume op je interface niet open te draaien, anders komt er geen bruikbaar audiosignaal door! Vervolgens moet je de USB-output van de audio interface aansluiten op de USB-input van je pc (met een doodgewone USB-kabel). Daarna open je de opnamesoftware op je computer (zie bullet point 2 hierboven). Afhankelijk van de gebruikte software moet je een bron selecteren vanuit waar je opneemt. Daarvoor kies je natuurlijk de audio interface. Vervolgens kun je op de opnameknop in de software drukken (meestal een grote rode button) en spelen maar!

2) Audio output direct van je drummodule opnemen via USB

De allermakkelijkste manier is om je drummodule met een USB-kabel aan te sluiten op je pc. Veel drummodules werken namelijk als audio interface (zie hierboven). Hierdoor hoef je de module dus alleen maar aan te sluiten, een muziekprogramma te openen en op te nemen. Simpeler kan niet. In feite werkt dit hetzelfde als optie 1, alleen hoef je hierbij geen aparte audio interface en audiokabels te gebruiken.

Hoe werkt dit? Alle pads op je elektronische drumstel zijn verbonden met je drummodule. In tegenstelling tot een akoestisch drumstel zijn het hierbij niet de pads die het geluid produceren. Je hebt namelijk geen vel dat je in trilling brengt, maar een trigger die je activeert door op de pads te slaan. De drummodule krijgt een signaal binnen van een van de triggers en ‘maakt’ daar een geluid van. Als je drummodule ook een eigen audio interface (tolk) heeft, heb je geen aparte interface nodig om het audiobestand begrijpelijk te maken voor je pc.

Over de schrijver
Reactie plaatsen