leren drummen: tips

Leren drummen kan iedereen. Ik wil je enkele tips geven om het je nog makkelijker te maken. Als je straks aan de slag gaat (of al bezig bent) met de drumcursus dan zul je zeker niet alles na 1x lezen kunnen spelen. Verlies je het overzicht? Ga je soms te snel? krijg je de feeling niet te pakken? Niet getreurd, in deze blog zal ik je tips geven om het leren drummen wat soepeler te laten verlopen. Pak je drumstokken er maar bij!

Tip 1: Begin een drumoefening altijd langzaam

Dit is de beste tip die ik je kan geven. Vandaar dat ik hem ook bovenaan zet. Als je naar drummers kijkt op Youtube of tijdens een concert, ziet het er allemaal zo makkelijk uit. Daar ben ik het mee eens. Ik dacht (en denk nog steeds) dat ik dingen die ik zag en zie wel even na zou spelen. Maar niets bleek minder waar. Eenmaal achter mijn drumkit bleek het toch lastiger te zijn om na te spelen dan ik dacht.

Zo zal het waarschijnlijk ook gaan met de oefeningen uit de cursus. Je bekijkt een filmpje, gaat achter je drumkit zitten om het na te spelen, maar het blijkt toch niet in een keer te lukken. Grote kans dat je de oefeningen te spel wilt spelen. Je wilt ze direct zo kunnen spelen als jouw favoriete drummer. Die fout maakte ik vroeger ook.

Mijn tip is dus om oefeningen heel langzaam te beginnen. Stapje voor stapje. Als je de oefening dan onder de knie hebt kun je het tempo verhogen. Ik vind het belangrijker dat je een oefening GOED kunt spelen dan SNEL. “Never compromise form”.

Tip 2: Besef dat het tijd kost om te leren drummen

Vrijwel iedereen die naar een doel toe werkt (of dat nou leren drummen is, of 20 kilo afvallen) wilt te snel resultaten zien. Maar als iedereen heel snel resultaten zou halen zou niets meer een kunst zijn. Bedenk maar eens voor jezelf: heb jij wel eens iemand binnen een maand 20 kilo zien afvallen? Die kans is klein. Ik dwaal nu wat af van het drummen, maar voor leren drummen geldt hetzelfde. Het kost tijd om iets te bereiken en resultaten te halen. Besef dus goed dat leren drummen tijd en inspanning kost. Doe je dit niet, dan zul je waarschijnlijk de moed en motivatie verliezen.

Tip 3: Neem je pauzes tijdens het oefenen

Het kan zijn dat je jezelf helemaal stuk oefent op een bepaalde beat of break. Het wil maar niet lukken en je krijgt de feeling maar niet te pakken. Neem dan even je rust. Drink wat, ga een spel spelen of ga naar buiten. Het kan zijn dat je jezelf zo vastzet in een oefening dat je dezelfde fout blijft herhalen. Als je na een pauze de oefening weer gaat proberen begin je met een schone lei en kan het zijn dat je de oefening in een keer goed speelt. Waarom was dat net nou zo moeilijk?

Tip 4: Speel alleen dingen die je leuk vindt

Drummen moet vooral een HOBBY zijn, en niet iets wat je eigenlijk niet wilt maar toch moet kunnen. Daarom is het belangrijk dat je alleen dingen speelt die je leuk vindt. Anders zakt je motivatie waarschijnlijk snel weg. Hou je van rock? Ga rockbeats oefenen. Hou je van funk? Ga funkbeat oefenen. Natuurlijk is het aan te raden jezelf niet te beperken tot 1 enkele stijl, maar dit is slechts om aan te geven dat je moet doen wat je leuk vindt. Als jij wiskunde niet leuk vindt, vind je het toch ook niet leuk om wiskunde te moeten leren voor een tentamen?

Tip 5: Kijk veel filmpjes van je muzikale helden

Ik doe dit nog steeds. Ik vind het heerlijk om mijn favoriete drummers aan het werk te zien op Youtube of DVD. Als ik een filmpje heb gezien heb ik meteen weer een drive om iets nieuws te willen leren. Ik wil kunnen wat zij ook kunnen. Vandaar deze laatste tip. Het houdt je gemotiveerd om verder te willen leren en onthoudt: een drummer is nooit uitgeleerd.

Ik ben benieuwd wat jij leuk vindt of leuk lijkt om te spelen, en wie jouw favoriete drummers zijn. Laat het mij weten door een reactie achter te laten.

Over de schrijver
Marjon
Door

Marjon

op 26 Feb 2019

Hallo Thomas, goeie tips en leuke site. Ik oefen nu voor een klein optreden Bryan Adams - When you're gone. Leuk om dit strak te spelen maar dat is tegelijk het lastigste: maat houden en weten waar je bent in het liedje. Vrgr, Marjon

Reactie plaatsen