Leren Drummen Zonder Drumstel (deel 1)

Leren Drummen Zonder Drumstel (deel 1)

Je zult je vast afvragen wat deze rare titel betekent. Want, voor drummen heb je toch een drumstel nodig??? Zonder schaatsen kun je toch ook niet leren schaatsen? Ik ben geen expert in dat laatste, maar voor drummen geldt wel degelijk dat je kunt leren zonder dat je een drumstel nodig hebt. Sterker nog, de oefeningen die ik je hieronder ga geven maken jou absoluut een betere drummer. Je hoeft dus niet meteen een (duur) drumstel aan te schaffen om in aanraking te komen met drummen. Je kunt daadwerkelijk drummen zonder drumstel!

Een kussen

drum_steering_wheelAlles wat je nodig hebt is een voorwerp om op te oefenen en twee drumstokken. Je kunt eventueel je handen gebruiken, maar het is juist handig om met deze oefeningen je stick control te verbeteren. Je kunt vanalles gebruiken om op te slaan, maar ik gebruik als voorbeeld een kussen. Het goede aan een kussen is dat deze totaal geen rebound geeft. Hierdoor zul je snel sterker in je polsen en onderarmen worden en verbeter je je uithoudingsvermogen.

Rebound

Aan de andere kant is het ook goed om gewend te raken met de rebound die een slagvlak geeft. De rebound is de mate waarin je stok ‘terug veert’ als je ergens op slaat. Als je met een drumstok op een kussen slaat, dan ligt je stok gelijk dood. Maar als je bijvoorbeeld op een houten of stenen vloer slaat, dan merk je dat de stok terug komt. Dat is de rebound. Door een oefenpad te gebruiken leer je juist wél te werken met de rebound van een slagvlak. Wissel daarom ook af tussen een kussen en een oefenpad of ander voorwerp.

Kortom, je kunt de oefeningen praktisch overal op oefenen, waar en wanneer je maar wilt.

Oefeningen zonder drumstel

Hieronder geef ik je oefeningen die je zonder drumstel kunt doen. Deze oefeningen kun je doen met je handen, maar ook met je voeten. Dat is wel een stuk lastiger, maar zeker de moeite waard om eens te proberen. In dit eerste deel van leren drummen zonder drumstel begin je de oefeningen met je handen en vervolgens probeer je ze met je voeten. In het tweede deel zul je ook oefeningen vinden die voetenwerk en slagwerk met elkaar combineren.

Speel de oefeningen zo, dat je je tempo vasthoudt, je slagen allemaal even hard zijn en dat je de oefening continue blijft doorspelen. Logischerwijs staat R voor rechterhand (of voet) en L voor linkerhand (of voet)

1: R L R L R L R L

2: R R R R L L L L R R R R L L L L

3: R R L L R R L L

4: R R R L L L R R R L L L

5: R L R R L R L L R L R R L R L L (paradiddle)

6: R L L L R L L L R L L L R L L L

7: L R R R L R R R L R R R L R R R

8: R L L R L L R L L R L L

9: L R R L R R L R R L R R

10: R R R R R R R R L L L L L L L L

Mocht je dit nog niet zat zijn, dan kun je de single stroke workouts DEEL 1 en DEEL 2 erbij pakken en deze workouts op een kussen spelen. Je gaat absoluut het verschil merken tussen de rebound van een kussen (niks) en die van een oefenpad (met veel meer rebound). En ik weet zeker dat dit jou een betere drummer gaat maken!

Veel plezier met oefenen !

Over de schrijver
GGFFFG
Door

GGFFFG

op 31 Jan 2019

efwGRGRGG

GGFFFG
Door

GGFFFG

op 31 Jan 2019

ai nee

Reactie plaatsen