Single Stroke Workout deel 1

Dit zijn enkele van mijn eerste single stroke workouts die ik heb geleerd. Het principe is dat je alleen maar 16e noten speelt. Die single strokes krijgen op verschillende plekken accenten. Je kunt ze spelen op een oefenpad, op de snaredrum, of op de eettafel. Eigenlijk kun je ze overal oefenen, zolang je er maar met drumstokken of handen op kunt slaan.

Als je deze oefeningen gaat spelen, moet je proberen om de accenten heel erg te overdrijven. De andere noten zonder accent kun je normaal spelen. Op die manier krijg je namelijk een duidelijk verschil te zien én te horen tussen de noten met accent en de noten zonder accent. Deze drumoefeningen zijn misschien simpel, maar zijn erg goed voor je coördinatie tussen je linker- en rechterhand. Ook zijn ze goed voor je controle over het volume waarmee je speelt.

In de onderstaande video wordt alles snel duidelijk. De PDF met oefeningen kun je hier vinden: Single Stroke Workout Deel 1

Veel succes en plezier :-)

Wat zijn single strokes?

Binnen het drummen heb je ‘single strokes’ en ‘double strokes’. Single strokes houden in dat je afwisselend met de rechterhand en linkerhand de drum bespeelt. Je speelt dus ‘Rechts – Links – Rechts – Links – etc.’. Ongeacht het tempo waarmee je speelt, gebruik je beide handen dus om en om (single). De single strokes zijn het meest populaire patroon om te spelen en zijn dus essentieel om te oefenen. Het is de kunst om tussen elke slag evenveel ruimte te laten en om het volume van elke slag gelijk te houden. Houd je stokken daarom op gelijke hoogte bij iedere slag. Op die manier is de vorm optimaal. Je kunt jezelf opnemen om te kijken of je dit goed doet, of je kunt oefenen bij een spiegel.

Zorg met oefenen altijd dat je op een langzaam tempo begint. Als dat goed lukt kun je het tempo opschroeven. Ook is het gebruik van een metronoom aan te raden, omdat je zo je timing goed kunt bijhouden.

Een double stroke houdt in dat je dubbel met rechts speelt en daarna dubbel met links. Dan krijg je dus ‘Rechts – Rechts – Links – Links – Rechts – Rechts – Links – Links – etc.’. Daarover meer in de blog over double strokes.

Over de schrijver
Reactie plaatsen