Drumstokken kopen is de eerste stap in je drumcarrière. De vraag welke drumstok je moet kopen zal bij elke drummer wel eens door zijn hoofd zijn geschoten. Maar drumstokken zijn in vele kleuren, maten en varianten verkrijgbaar. Welke drumstokken moet je dan kopen? In deze blog wil ik een korte blik werpen op de meest gebruikte drumstokken: de standaard drumstok.
De ‘normale’ drumstokken
De meeste drummers gebruiken gewone drumstokken. Deze stokken bestaan simpelweg uit een achterkant, een middenstuk (schacht), de schouder en de tip.
‘anatomie’ van de drumstok
De tip van de stok is gemaakt van hout of nylon. De keuze hierin heeft effect op het geluid van je spel. De tip is zelfs in verschillende vormen verkrijgbaar. Zo heb je een ronde tip, een druppelvormige tip, een driehoekige tip en een tonvormige tip.
De schouder van de drumstok is het gedeelte net achter de tip, ofwel het gedeelte waar de stok dikker wordt. hiermee bespeel je de crashbekkens en de hihat. De schouder is daarom ook de plek waar de stok het snelst begint te rafelen. Ook kun je een zogenaamd ‘rimshot’ op je snaredrum spelen met de schouder van de stok.
De schacht is het middenstuk van de stok. Hierop vind je vaak versieringen, kleuren, signatures van bekende drummers en merknamen.
Tot slot is de achterste gedeelte het stuk waar je de drumstok meestal vasthoudt. Sommige stokken bevatten een rubberen achterkant om meer grip te geven.
De stokken zijn meestal van hout gemaakt, maar ze komen ook in kunststof voor. Het voordeel van kunststof is dat ze langer meegaan. Echter voelt het spelen met kunststof stokken heel anders aan dan met houten stokken.
De houtsoort heeft veel invloed op het karakter van de stok. Zo wordt esdoornhout doorgaans gebruikt voor lichtere stokken en eikenhout voor zwaardere stokken.
De maten van drumstokken
Stokken worden aangeduid met bepaalde ‘codes’ waaraan je kunt zien wat voor soort stokken het zijn. De bekendste zijn 7A (heel dun, geschikt voor jonge drummers om thuis te oefenen), 5A (iets dikker, geschikt voor optredens met milder volume), 5B (dikke stok, geschikt voor optredens met hardere muziek) en 2B (zeer dikke stok, geschikt voor het ruige werk). Natuurlijk wil dit niet zeggen dat je als jazzdrummer geen 5B-stokken mag gebruiken. Iedere drummer heeft zo zijn of haar voorkeuren in welke stok het fijnst speelt.
Lengte
De lengte van een drumstok ligt normaal gesproken tussen de 40 en 41 centimeter. Hier zijn natuurlijk ook uitzonderingen op. Er zijn namelijk drummers die met ‘extended’ stokken spelen. Deze liggen voor hen beter in de hand, spelen lekkerder en ze kunnen overal makkelijker bij. Denk maar eens aan de gigantische drumstellen van sommige drummers. Je wilt dan wel bij elk bekken kunnen.
Gewicht
Naast de lengte heeft het gewicht van de stok ontzettend veel invloed op het gevoel van spelen en het geluid. Gemiddeld weegt een drumstok tussen de 45 en 65 gram, maar ook hierbij vind je uitzonderingen. Voornamelijk in de hardrock- en metalscene vind je stokken die zwaarder zijn en dus meer volume kunnen leveren. Lichte stokken worden gebruikt voor verfijndere stijlen zoals jazz. Ook voor jonge drummers zijn het erg fijne stokken om mee te oefenen.
Waar koop ik drumstokken?
Drumstokken kun je in elke drumzaak en muziekwinkel krijgen. De ene winkel zal een uitgebreidere keuze hebben dan de andere. Op internet zijn vaak leuke en aantrekkelijke aanbiedingen te vinden. Bij thomann vind je een zeer uitgebreide keuze in slagwerkstokken. Je kunt uit diverse maten, merken en kleuren kiezen en de prijs is eerlijk. Met drumstokken zit je eigenlijk nooit mis. Voor thuis oefenen is 7A of 5A meer dan voldoende naar mijn mening.