4 Tips om geluidsoverlast bij drummen te voorkomen
31 augustus 2015 

4 Tips om geluidsoverlast bij drummen te voorkomen

Leren drummen betekent veel oefenen. En dat is niet erg, maar de kans is groot dat jouw buren daar minder blij mee zijn. Daarom geef ik je hieronder 4 tips om geluidsoverlast bij het drummen te voorkomen.

1. Speel op een elektronisch drumstel (met koptelefoon)

In een eerdere blog over het verschil tussen een elektronisch en een akoestisch drumstel (link) heb ik het gehad over de voordelen en nadelen van beide typen drumstellen. Een voordeel van een elektronisch drumstel is dat je op pads slaat en dat je het geluid via een koptelefoon binnen krijgt. Het slaan op de pads geeft alleen een doffe klap, maar dit is voor buren niet te horen. Je hoeft niet al je kracht te gebruiken om volume uit het drumstel te halen dus je buren zullen er geen last van hebben.

Een punt van kritiek die ik wel steeds vaker hoor is dat het aanslaan van de bassdrum wel behoorlijk kan doordreunen als je heel-up speelt (deze techniek komt elders op de website). Ik weet niet precies hoe dit kan, maar waarschijnlijk omdat deze direct in contact staat met de vloer. Als je een elektronisch drumstel op de eerste of tweede verdieping of in een flat gebruikt kan dit dus doordreunen naar andere kamers. Je kunt dit beperken door iets van demping op je klopper te doen zodat de klap op de bassdrum iets wordt verzacht. Of je kunt heel-down spelen (deze techniek komt ook elders op de website aan bod).

2. Gebruik dempmatten op je drumstel

Deze tip is voor degenen die op een akoestisch drumstel spelen. Een akoestisch drumstel in huis klinkt erg hard en dit zullen je buren ongetwijfeld ook horen. Je kunt voor je snare, toms en bekkens rubber matten kopen bij een drum- of muziekwinkel. Let hierbij wel even op de inch (“) van je onderdelen. Deze rubber matten zijn speciaal gemaakt voor drumstellen. Je legt ze over je snare, toms en bekkens heen. Dit dempt ontzettend goed. Je hebt dan niet het geluid wat normaal van je drumstel af komt, maar je kunt wel drummen wanneer je wilt. Dat komt omdat de demping zo goed is dat je de drums bijna niet meer hoort. Het klinkt misschien niet, maar je kunt wel buiten je gebruikelijke drumtijden je oefeningen blijven spelen. Je bent ten slotte niemand tot last.

3. Doe mee aan jamsessies

Dit is een tip voor de gevorderde drummer. Een jamsessie is vaak in een cafe/kroeg en daarbij speelt iedereen die dat wilt een muziekinstrument. Wees niet bang, want een drumstel staat er altijd wel. Je hoeft dus niet je eigen drumstel mee te nemen. Ga achter het drumstel zitten en je speelt met andere muzikanten allerlei bekende nummers. Niks staat vast, dus je weet nooit van tevoren welke nummers je gaat spelen. Je overlegt ter plekke met de andere muzikanten welk nummer jullie willen spelen.

Op deze manier ben je buiten de deur aan het spelen met andere muzikanten (waar je al heel veel van leert wat betreft improvisatie) en je leert gelijk hoe het is om live te spelen voor een publiek.  Dus, je zorgt thuis niet voor overlast en je leert alsnog ontzettend veel!

4. Isoleer je drumstel

Dit is een wat rigoureuze tip, maar het werkt wel. Als bijvoorbeeld de zolder als rommelkamer wordt gebruikt kun je ervoor kiezen om een hoek in die kamer helemaal te isoleren.  Je maakt dus een kamer in een kamer. Maar dit is pas aan de orde als je echt verder wilt met drummen. Het is zonde als je zo’n investering hebt gedaan en na een maand besluit je toch niet te willen drummen. Er vanuit gaande dat je wilt leren drummen is het natuurlijk wel de ultieme manier om thuis vaak te kunnen drummen. Je hebt dan je eigen drumstudio!

Conclusie

Over de schrijver
Isolatie advies
Door

Isolatie advies

op 05 Sep 2017

Ikzelf speel basgitaar, en doe dit al jaren met koptelefoon op. Prima te doen, en je buren worden er ook blij van ;-). Groet, Samantha

Thomas Goudswaard
Door

Thomas Goudswaard

op 07 Sep 2017

Hoi Samantha, dat is inderdaad een groot voordeel. Je kunt op die manier oefenen wanneer je maar wilt :-)

Reactie plaatsen