Bassdrum

millenium-bassdrum

De bassdrum is een onderdeel van het drumstel wat bespeeld wordt met een voetpedaal. Aan dit pedaal zit een klopper bevestigd die tegen het slagvel van de bassdrum slaat. De bassdrum staat doorgaans op de grond en produceert een zwaar basgeluid.

Hij wordt zo genoemd omdat dit doorgaans de laagst gestemde trom van het drumstel is. De bassdrum zorgt voor de pulse in je spel. Samen met de snaredrum en de hi-hat is de bassdrum het meest bespeelde onderdeel van het drumstel.

Hoe bespeel je een bassdrum?

De bassdrum bespeel je door met de rechtervoet (of linkervoet als je een linkhandige setup hebt) het pedaal naar beneden te duwen. Door dit te doen, duw je de klopper van het pedaal tegen het vel van de drum aan. De klopper is dus eigenlijk een derde drumstok die bedoeld is om de bassdrum te bespelen.

Ook zijn er drummers die met een dubbel basspedaal spelen. Dan wordt een tweede pedaal gebruikt die een tweede klopper in beweging brengt. Ook kun je twee bassdrums naast elkaar zetten om min of meer hetzelfde effect te krijgen. Op deze manier kun je heel snel achter elkaar spelen. Deze stijl is vooral populair onder hardrock- en metaldrummers.

Verschillende bassdrum technieken

Je kunt een bassdrum op meerdere manieren bespelen. Elke techniek heeft zijn eigen voor- en nadelen en zijn eigen kenmerken. De meest gangbare technieken zijn:
  • Heel-down
  • Heel-up

Heel-down bassdrum techniek


De naam zegt het al. Met de heel-down techniek houd je je hiel op het pedaal. Je hiel komt tijdens het spelen dus niet van de grond. Je voet volgt dus de vorm van het pedaal en je hebt op die manier erg veel controle over de kracht waarmee je speelt. Het filmpje hieronder zal de techniek verduidelijken.



Het 'nadeel' van de heel-down techniek is dat je minder krachtig kan spelen dan met de heel-up techniek. Over de kracht van dat laatste later meer, maar je kracht is met de heel-down techniek beperkt tot de kracht waarmee je je voet kan bewegen.

Heel-up bassdrum techniek


Met de heel-up techniek komt je voet los van de grond. de bal van je voet staat nu op het pedaal. De klopper staat in deze positie tegen het vel aan. Vervolgens haal je je hiel omhoog, laat deze weer vallen, en de klopper slaat op het vel. Onderstaand filmpje zal de techniek duidelijker maken.



Je gebruikt bij deze techniek dus meer de spieren in je been. Het voordeel is dat je harder en krachtiger kan spelen. De meeste drummers spelen heel-up. Dit komt door het volume waarmee je kunt spelen en de snelheid waarmee je je bass kunt bespelen.

 

Synoniemen

Er bestaan vele synoniemen voor de bassdrum, waaronder:
  • Basdrum
  • Kick
  • Kickdrum
  • Base drum
  • Grote trom
  • Bastrommel

Bassdrum soorten

Onder bassdrums bestaan veel verschillen in maat, kleur, afwerking en materiaalgebruik. Natuurlijk hebben vooral de maat en materiaalkeuze invloed op de klank en zijn de kleur en afwerking vooral voor het oog bedoeld.

Bassdrum maten


Meestal heeft een bassdrum een diameter van 22 inch (= 56 cm), maar er bestaan vele variaties. Tegenwoordig worden ook veel 20 inch varianten gebruikt, terwijl de 18 inch variant populair is onder jazzdrummers. Ook bestaan er versies van 24 en zelfs 26 (!) inch (John Bonham van Led Zeppelin).

Bassdrum materialen


De meeste bassdrums zijn van hout gemaakt, maar grote merken als Sonor en Ludwig hebben ook plexiglas varianten in de collectie. De bass heeft een slagvel (voorvel) en een resonantievel (achtervel). In dit resonantievel zit vaak een gat waar een microfoon voor geplaatst kan worden om het geluid te versterken. Er zijn zelfs drummers die zonder resonantievel drummer, maar dit zou ik niet aanraden.

Naast dat je het geluid kan beïnvloeden door de manier waarop je stemt, kun je het geluid ook beïnvloeden door deze op te vullen met zachte materialen. Denk bijvoorbeeld aan kussens of (fleece)dekens. Je dempt daarmee de resonantie, waardoor de drum minder hol klinkt.

Waar koop je een bassdrum?

Bassdrums koop je meestal samen met bijbehorende toms. Je kunt ze echter ook los kopen. Let er wel op hoe de toms bevestigd worden. Sommige bassdrums hebben een gat bovenin, waarin een standaard voor toms gestoken kan worden. Echter, dat hebben ze niet allemaal. Let hier dus op bij de configuratie van je drumstel.

thomann heeft een uitgebreide keuze in drums, in verschillende maten, verschillende merken, verschillende kleuren en verschillende afwerkingen. Als je je eerste drumstel gaat kopen, dan zou ik aanraden om niet een aparte bassdrum te kopen, maar voor een drumset te gaan. Dan past je bass gelijk bij de rest van je drumstel.

 

Tas Michel
Door

Tas Michel

op 14 May 2021

Geachte, ik had graag de maat geweten van de meest recente basdrums ik vermoed dat de diameter 18" 20" 22" zijn maar wat is de diepte want ik zie nu diepere basdrums dan in mijn tijd bedankt

Reactie plaatsen