Wat is een beste eerste drumstel?

Een beste eerste drumstel bestaat niet. Er is zoveel keuze in drumstellen. Maar wat is nu een goed eerste drumstel om te kopen? Je hebt wat blogs gelezen, wat video’s bekeken en je denkt er serieus over na om te beginnen met drummen. Of je hebt al enkele oefeningen op potten en pannen proberen mee te spelen en vindt het nu wel eens tijd voor je eerste echte drumstel.

Dat is mooi! Maar, waar moet je beginnen met zoeken? Wat is voor jou een beste eerste drumstel? Je wilt waarschijnlijk niet direct duizend(en) Euro(s) uitgeven aan je eerste drumstel. Daarom ga ik je hier helpen om de keuze wat makkelijker te maken.

Waar moet ik beginnen met zoeken voor drumstellen?

Drumstellen en losse onderdelen hiervoor worden wereldwijd verkocht. Het kan nogal een doolhof zijn als je begint met zoeken en niet alle termen zullen je duidelijk zijn. In feite kun je op twee plekken zoeken: op internet of in een muziekwinkel/drumspeciaalzaak.

Drumstel kopen op internet

Via internet zoeken is natuurlijk het makkelijkst. Een van de grootste online muziekwinkels is THOMANN. De website is in allerlei talen te bekijken, waaronder Nederlands en Engels.

Kijk eens rond op deze en andere drumwebsites en kijk eens wat er allemaal te koop is op het gebied van drummen. Je kunt namelijk  bijvoorbeeld kiezen voor een compleet samengesteld drumstel. Hierbij krijg je in feite alles wat je nodig hebt om te beginnen met drummen. Een snaredrum, wat toms, een hi-hat en een of twee crash bekkens inclusief hardware. Eenmaal geïnstalleerd kun je in feite direct aan de slag om te leren drummen.

Zelf samenstellen

Een andere optie is om zelf je drumstel samen te stellen. Bedenk je wel dat dit vaak een duurdere optie is dan het kopen van een complete drumset. Het voordeel is dat je nu zelf je drumstel kunt samenstellen hoe jij dat wilt. Als je bijvoorbeeld een bepaalde snaredrum op het oog hebt, dan kun je deze los kopen en daaromheen de rest van je drumstel bouwen. Je kunt er ook voor kiezen om de basic setup als set te kopen (snare + toms + bijbehorende hardware) en daar zelf de crashes en hi-hat bij te kopen. Het is maar net wat jij wilt. Zoals met elke hobby, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Je kunt er zelfs voor kiezen om je eigen vellen voor de toms te kopen en deze er zelf op te zetten. Een drumstel is totaal te “customizen”.

Het nadeel van een drumstel of onderdelen van een drumstel op internet kopen is natuurlijk dat je niet het echte geluid kunt horen. Vaak kun je op de grotere en bekendere websites wel geluidsfragmenten van crashes of snares beluisteren, maar dit zal nooit precies zo klinken als bij jou op de zolderkamer.

Overigens een handige tip voor als je aparte hardware op internet koopt: controleer of jou toms passen op de desbetreffende hardware! Bekijk ook altijd of de vellen die je bestelt dezelfde maat hebben als de toms/snare waarvoor je ze wilt gebruiken. En tot slot, vergeet je bassdrum pedaal en drumkruk niet :)

Kortom, kopen op internet vereist enige kennis van drumstellen, tenzij je een complete set koopt die al voor jou is samengesteld.

Drumstel kopen in een muziekwinkel of drumspeciaalzaak

Om te beginnen zal ik je alvast adviseren om naar een drumspeciaalzaak te gaan en dus niet naar een algemene muziekwinkel. In de eerste plaats omdat een drumspeciaalzaak veel meer keuze heeft en de medewerkers hebben ook wat meer kennis over drummen en drumstellen.

Ikzelf kom graag bij DRUMLAND, gevestigd in Lijnden. Maar ik kan me voorstellen dat als je in het zuiden of oosten van Nederland woont, (of zelfs in België), dat je naar wat anders op zoek bent. Drumworld in Ittervoort is aan te raden voor het zuiden van het land . Verder zijn er in het hele land drumwinkels te vinden. Ik ken ze niet allemaal persoonlijk, maar kijk eens rond op internet wat er bij jou in de buurt te vinden is.

Advies

Ik vind het erg prettig om samen met een expert/adviseur te zoeken naar die ene bekken of die fantastische snaredrum. Natuurlijk blijven het verkopers die jou een product proberen te verkopen, maar vanuit mijn ervaring kan ik zeggen dat de mensen in drumwinkels echt weten waar ze over praten. Ook kunnen ze je goede voorbeelden laten zien/horen. Als je bijvoorbeeld zegt dat je op zoek bent naar een krachtige, volle snaredrum voor metal muziek, dan weten de medewerkers ongeveer waar je naar op zoek bent. Vervolgens dragen ze je enkele voorbeelden aan en als de mogelijkheid zich voordoet, kun je de snares zelfs uitproberen in een testcabine! Hetzelfde geldt voor crashes, toms, percussie of complete drumsets. Je hoort direct hoe de drums in het echt klinken. Ook als je zegt dat je wilt beginnen met drummen en niet teveel geld wilt uitgeven voor je eerste drumkit, zijn er opties genoeg. Vraag het gewoon aan een van de medewerkers en beslis voor jezelf of het de investering waard is. Ik weet zeker dat je er  uit gaat halen. Twijfel je nog? Lees HIER waarom je moet beginnen met drummen.

Nadeel

Een nadeel van het kopen in een echte muziekwinkel of drumspeciaalzaak is de beperkte keuze. Althans, de keuze op internet is natuurlijk vele malen groter. Ook kunnen prijzen voor eenzelfde product erg verschillen. Zeker bij duurdere items als crashsets, snaredrums of complete drumstellen van een bepaald merk. Het is dus aan te raden om altijd prijzen met elkaar te vergelijken. neem je telefoon/tablet dus mee naar de drumwinkel.

Wat is een goed drumstel om mee te beginnen?

Je hebt dus verschillende opties om te kijken voor drumstellen. Mijn advies: ga naar een drumspeciaalzaak en vraag om advies in plaats van dat je zelf op internet gaat gokken wat een goed drumstel is.

Ik zou beginnen met een vooraf samengesteld drumstel. Dit bespaart enorm op de kosten. Zelf een drumstel samenstellen is veel duurder. Een losse (merk)snaredrum kost al gauw enkele honderden euro’s en dan moet je de rest van het drumstel nog kopen. Een complete drumset biedt jou alles wat je nodig hebt om te beginnen met drummen. Natuurlijk zal de kwaliteit van materialen en geluid niet hetzelfde zijn als een duur merkdrumstel, maar dat is absoluut niet van belang als jij net begint met drummen. Goedkope drumstellen klinken echt meer dan goed om de basics van het drummen onder de knie te krijgen.

Wil je de buren of je ouders of vrouw/man niet teveel tot last zijn? Dan kun je er ook voor kiezen om een elektronisch drumstel aan te schaffen. Tegenwoordig is de techniek van dusdanig niveau dat deze drumstellen een erg goed drumgeluid kunnen produceren. En als je je koptelefoon op hebt tijdens het oefenen, dan ben je verder niemand tot last. Meer weten over elektronische drumstellen? Lees HIER over de verschillen tussen een akoestisch en een elektronisch drumstel. En je kunt een elektronisch drumstel natuurlijk altijd uitproberen in een drumspeciaalzaak :)

Kortom, ik heb niet een specifiek model als voorbeeld waar iedereen op zou moeten leren drummen. Dit verschilt per persoon. Ik hoop dat ik je middels deze blog wat meer inspiratie heb gegeven over hoe je gericht kunt zoeken naar jouw eerste drumstel.

Heb je nog vragen over het kopen van je (eerste) drumstel? Laat het mij hieronder weten.