Hi-hat

hi-hat-sabian

Een hi-hat (spreek uit: haj-het) is een onderdeel van het drumstel. Deze hi-hat bestaat uit twee op elkaar liggende bekkens, een standaard en een voetpedaal. Het bovenste bekken zit gekoppeld aan de standaard en kan met de voet worden bediend. Hiermee is te bepalen of de bekkens strak op elkaar liggen of juist helemaal van elkaar af zijn.

Samen met de bassdrum en de snaredrum vormt de hi-hat de basis van het drumstel.

Hoe werkt een hi-hat?

Zoals gezegd kunnen de twee bekkens strak op elkaar liggen, of helemaal los van elkaar. Dit is te bedienen met het voetpedaal. Dit wordt ook wel 'dicht' en 'open' genoemd. De bekkens klinken in beide gevallen anders. Als hij dicht is klinkt hij kort en strak, omdat de bekkens geen ruimte hebben om te trillen. Als de hi-hat open staat heeft het bovenste bekken alle ruimte om te trillen wanneer deze met een drumstok wordt bespeeld. Wanneer je met de bekkens open speelt, is het geluid te dempen door tijdens het trillen van het bovenste bekken de hi-hat dicht te doen met de voet. 

Hoe bespeel je een hi-hat?

Voor rechtshandige drummers staat een hi-hat doorgaans links opgesteld en wordt deze met de rechterhand bespeeld. Het pedaal wordt in dat geval met de linkervoet bespeeld. Je kunt de bekkens open of dicht bespelen. Ook kun je de bekkens tijdens je spel op elkaar laten trillen. In dat geval speel je dus tussen 'open' en 'dicht' in. Dit wordt veel gebruik in pop-, rock, en metalmuziek. Hieronder vind je twee filmpjes van zowel de open als de gesloten variant.
Waar koop ik een hi-hat?

Deze bekkens kun je in elke drumspeciaalzaak of muziekwebwinkel kopen. Er zijn voor deze bekkens tal van afwerkingen te bedenken, van roestig tot glanzend, van dik tot dun. Elke afwerking en materiaalkeuze heeft invloed op de sound van de bekkens. Dit is geheel naar eigen smaak te kiezen. Bij thomann vind je een groot assortiment aan hi-hatbekkens in verschillende maten, kleuren en afwerkingen. Ook kun je kiezen van welk merk jij de bekkens wilt. Zildjian, Meinl, Sabian en Paiste zijn bekende merken, maar een minder bekend merk kan schelen in de prijs.
Reactie plaatsen