Crashbekken

crashbekken-sabian-crash-aax

Een crash is een bekken die met drumstokken bespeelt wordt. Een crash produceert doorgaans een scherp en hoog geluid, afhankelijk van de dikte, grootte en materiaal van het bekken. De crash rust op een standaard en heeft, indien bespeeld, de vrijheid om te trillen en te kantelen. Hierdoor klinkt hij een langere tijd na.

De crash in de praktijk

Hij wordt vaak bespeeld als accent, als overgang naar een ander stuk van een song of om een explosieve break op te spelen. Hij klinkt niet zo zweverig als een ridebekken en kan daardoor goed als accent worden gebruikt. in principe heb je aan een crash genoeg om een accent of overgang te spelen, maar veel drummers hebben een voorkeur om hun drumstel van meerdere bekkens te voorzien. Je kunt dit natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt.

Hoe bespeel je een crash?

Je bespeelt hem doorgaans met de schouder van de drumstok. Het bespelen met de tip komt niet zo vaak voor, omdat het bekken daarvoor niet gemaakt is. Door hem te bespelen met de schouder, krijg je een hard en krachtig geluid. Je bespeelt hem bijvoorbeeld vaak bij de overgang van een couplet naar een refrein. Je speelt dan een crash op de eerste tel van het refrein. Maar je bent natuurlijk vrij wanneer en hoe vaak je de crash wilt spelen.

Bekende merken

Bekende merken die de bekkens in hun assortiment hebben zijn:
  • Paiste
  • Zildjian
  • Sabian
  • Istanbul
  • Meinl
  • Zultan

Deze merken hebben allen een uitgebreide keuze aan bekkens met elk hun eigen karaktereigenschappen en klanken. Op de websites van de merken kun je de bekkens beluisteren. Let er wel op dat dit een geluidsopname van een studio is. De klank kan in de praktijk dus anders blijken.

Waar koop je een crash?

Deze kun je in alle drumspeciaalzaken kopen. Het is een standaard onderdeel van het drumstel. Mocht je je eerste drumstel kopen, dan raad ik je aan om daar ook een crash bij aan te schaffen. Op die manier heb je een compleet drumstel. Vergeet ook niet om een standaard voor je bekken aan te schaffen. Anders kun je hem niet gebruiken.

Hier vind je een uitgebreide selectie aan crashes. De bekkens variëren van 14 inch tot 21 inch. Ik adviseer je om je in het begin te beperken tot de 14 inch tot 18 inch bekkens. De grotere versies zijn erg groot, nemen veel ruimte in en als beginnend drummer heb je deze niet nodig.
Reactie plaatsen