Ghostnotes drummen

Ghostnotes zijn noten die je veel zachter speelt dan de normale noten. In een standaard beat ligt de backbeat doorgaans op de tweede en de vierde tel (Boem, Páts, Boem, Páts). Als je die beat wat wilt opleuken, dan plaats je er wat extra noten tussen.

Wil je het geheel nog dynamischer laten klinken, dan gebruik je de ghostnotes. In het begin zal het wat lastig zijn om de verschillende volumes en stokhoogtes in je beats te verwerken, maar als je dit eenmaal hebt geoefend dan zit de techniek in je ‘muscle memory’ en kan je je beats veel dynamiek meegeven.

Hoe speel je ghostnotes?

Het idee is heel simpel. Als je de stok hoog houdt, krijg je veel volume. Als je de stok laag houdt, krijg je weinig volume. Je kan je slag meer of minder kracht meegeven aan de hand van de hoogte van de stok.

Het gaat dus om het variëren in de hoogte vanwaar je slaat. Daarnaast kun je natuurlijk variëren in de kracht die je vanuit je pols meegeeft. Maar laten we voor de vorm even de hoogte van de stok aanhouden. Als je een ghostnoot of zachte noot wilt spelen, dan start je de slag vanaf een lager punt dan wanneer je een normale of een hardere noot wilt spelen.

Er is naar mijn weten niet een bepaalde hoogte waarvan een ghostnoot zou moeten komen. Dat is meer een gevoelskwestie. Een ghostnoot spelen op zich is dus heel eenvoudig. Het wordt pas lastig als je ghostnotes moet afwisselen met normale noten en accenten.

ghostnotes-snaredrum

sticks hitting snaredrum gently

Hoe pak je dat dan aan? In de meest simpele drumbeat met de backbeat op 2 en op 4 zijn er twee mogelijke situaties. De eerste is dat je een ghostnoot vóór een backbeat speelt. De tweede is dat je een ghostnoot ná een backbeat speelt. Lees is beide gevallen: ‘enkele zestienden later’.

De meeste drummers zullen met de eerstgenoemde niet zoveel moeite hebben. Je speelt namelijk eerst een ghostnoot en dus heb je genoeg tijd om je hand en stok laag te positioneren. vervolgens hoef je na de ghostnoot alleen je stok hoger te houden en meer kracht te zetten voor de backbeat. De lastige is de ghostnoot ná een backbeat. Je moet nu na een ‘krachtige’ slag nuance gaan aanbrengen. Ja, wij drummers hebben ook onze zachte kanten 🙂

Ghostnoot na de backbeat

Als je met een stok op je drum slaat, dan stuitert de stok terug omhoog (de bounce). De truc is om die bounce te controleren. Als de stok te hoog komt, kun je er moeilijk nog een ghostnoot van maken. Daarom moet je, nadat je de backbeat hebt gespeeld, de stok dicht bij het vel houden door je pols strakker te houden. Als je dit oefent, ga je merken dat je die bounce steeds beter onder controle weet te krijgen.

Je kunt ze bijvoorbeeld oefenen met single strokes.  Ghostnotes zijn dus “easy to learn, hard to master”. Laat me hieronder daarom in een reactie weten of de techniek jou al goed lukt of niet.

Over de schrijver
barry tinkelmuffin
Door

barry tinkelmuffin

op 20 Dec 2020

jullie zijn bitches

Reactie plaatsen