Ostinato tips en oefeningen

Wat is een ostinato? En misschien zelfs belangrijker, hoe speel je een ostinato? Ostinato’s zijn heel belangrijk om verschillende redenen. De eerste reden is dat ze je onafhankelijkheid sterk verbeteren. Maar misschien wel de belangrijkste reden is dat ze je spel en speelplezier verbeteren.

Wat is een ostinato?

Letterlijk gezegd is een ostinato een kort herhalend patroon. En deze patronen heb je van heel basic en simpel, tot heel complex. Je kunt het in feite zo gek maken als je zelf wilt.

Je patroon/ostinato is de basis waarover je een andere drumbreak of drumbeat speelt. Meestal speel je de ostinato met je voeten, dus bassdrum en hi-hat. Met je handen speel je daar een solo of breaks overheen.

Het lastige is natuurlijk dat je met je voeten iets anders speelt dan met je handen. Zeker als je complexere ostinato’s speelt, loop je het risico om in de fout te gaan. Dit kost gewoonweg heel veel oefentijd voordat je lastigere ostinato’s onder de knie hebt. Eigenlijk moet het zo zijn dat je de ostinato op automatische piloot speelt. Je hoeft er dan niet meer over na te denken en kunt dus vrijuit breaks en solo’s spelen.

Vergelijk het maar een beetje met fietsen. Op een gegeven moment hoef je niet meer na te denken over het trappen en je balans houden. Je kunt tijdens het fietsen makkelijk een gesprek houden, muziek luisteren, om je heen kijken, etc.

Hoe speel je een ostinato?

Ostinato’s zijn zoals gezegd korte herhalende patronen. Ze hoeven helemaal niet moeilijk te zijn om te spelen. Het wordt pas lastig als je daaroverheen met je handen iets anders speelt.

De meest simpele ostinato is om de bass en hi-hat op de kwarten te spelen in een 4/4 maat:

Ostinato basic

Je kunt dit gevoel ook versnellen door alles als achtsten te spelen:

Ostinato basic

Daarna kun je ook een samba spelen als basis. Dan wordt het al een stuk lastiger, omdat je nu 2x een bassdrum achter elkaar speelt:

Ostinato samba

Drumoefeningen met ostinato

Je hebt nu de basis van de ostinato. Nu ga je oefeningen met je handen heel langzaam opbouwen. Begin de eerste ostinato oefening te spelen, en speel daar met je handen kwarten op de snaredrum overheen. Vervolgens ga je ook over de toms heen. Als dat je lukt kun je achtsten op de snare spelen en daarna weer combineren met toms.

Als dit je lukt kun je proberen ostinato nummer twee te spelen en het riedeltje te herhalen. En dan als lastigste oefening voor nu, ga je de samba ostinato spelen inclusief alle oefeningen.

Extra drumtips

Je kunt naast de kwarten en achtsten ook proberen om verschillende rudiments over de ostinato te spelen. Dit is wel wat lastiger, maar natuurlijk wel een leuke uitdaging. Ik wens je in ieder geval veel plezier bij de ostinato’s!

Oja, nog een ding: het kost even wat ‘droge’ oefentijd om de ostinato’s onder de knie te krijgen, maar het is aan jouw om het leuk en spannend te maken. Ikzelf vind het ook niet leuk om een uur lang een droge ostinato te spelen. Probeer het altijd te combineren met leuke breaks, muziek, eigen samples of Youtube-videos. Zo vliegt de tijd om en leer je drummen met plezier.

Over de schrijver
Reactie plaatsen