Tom-tom

tomtom-millenium

Een tom-tom (ook wel tom genoemd) is een onderdeel van het drumstel. De tom bestaat uit een klankkast, een slagvel en een resonantievel.  Een tom-tom produceert een bepaalde toon die afhankelijk is van de grootte, het materiaal en de stemming van de tom. Het verschil met de snaredrum is echter dat een tom geen snarenmat heeft en een snaredrum wel.

Een drumstel heeft doorgaans 3 toms: een hoge tom, een lage tom en een floortom. Logischerwijs produceert een hoge tom een hoog geluid, de lage tom een lager geluid en de floortom het laagste geluid van de toms. De tonen zijn aan te passen door de vellen strakker of losser te spannen.

De toms worden het vaakst gespeeld in breaks van liedjesom een overgang van bijvoorbeeld het couplet naar het refrein te verduidelijken.

Hoe stel je een tom-tom op?

Ervan uitgaande dat er 3 toms worden gebruikt, zijn de hoge en de lage tom bevestigd aan de bassdrum, of hangen aan een losse standaard recht voor de drummer. De floortom staat (meestal) op 3 poten op de grond en staat rechts van de drummer (bij een rechtshandige setup). Met deze opstelling kan een drummer gemakkelijk alle toms bespelen en staan ze wat tonen betreft van hoog naar laag opgesteld.

De hoge en lage tom zijn vaak bevestigd aan een stang die in de bassdrum staat, maar er zijn ook veel varianten waarbij de toms aan een losse standaard hangen. Een andere optie is een compleet drumrack waaraan zowel de toms als de bekkens bevestigd zijn. DIt is echter een vrij dure optie.

Maten van de tomsfloortom-pearl-export

De toms heb je van 8 inch tot 14 inch. De 8 inch versies geven een heel kort en hoog geluid, terwijl de grotere tom-toms een zwaarder en dieper geluid zullen geven. Dit is mede afhankelijk van hoe strak je de vellen stemt.

De floortoms zijn verkrijgbaar van 14 tot en met 18 inch. Let er bij de floortoms ook op of deze op losse poten staat, of dat deze aan een rek hangt.

Waar koop je tom-toms?

Tom-toms zijn een standaard item op elk drumstel. Je zult ze daarom in elke drumspeciaalzaak of muziek-webshop tegenkomen. Op deze pagina kun je tom-toms kopen en op deze pagina vind je een uitgebreide selectie floortoms in diverse maten.
Reactie plaatsen