Sabian

Sabian-Logo

Sabian is een Canadees bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en produceren van bekkens. Sabian is een van de bekendste bekkenmerken ter wereld. Het bedrijf heeft een imposant assortiment aan bekkens, van rides tot splashes.

Sabian is in 1980 opgericht door Robert Zildjian, de zoon van (jawel) Avedis Zildjian. Na het overlijden van de vader ontstond binnen de familie ruzie over de opvolging van het directeurschap. Nadat de broer van Robert uiteindelijk directeur werd, heeft Robert het rivaliserende merk Sabian opgericht.

De naam van het merk heeft Robert afgeleid van zijn drie kinderen, Sally, Billy en Andy. Robert Zildjian is in 2013 overleden en tegenwoordig is Andy Zildjian de directeur van het bedrijf.

Merklijnen

De bekendste lijnen zijn de HH-series (Hand-Hammered) en de AA-series (Automated-Anvil). Dit zijn tevens de duurdere lijnen binnen de Sabian-familie. De B8 en B8 pro serie worden gezien als de beginnersbekkens van het merk. Ze zijn daarom ook de goedkoopste uit het gamma. Verder heb je de X-series en enkele speciale signature bekkens.

Bekende Sabian drummers

Enkele bekende drummers die Sabian-bekkens gebruiken zijn:
  • Mike Portnoy (ex-Dream Theater)
  • Neil Peart (Rush)
  • Dave Weckl (solo)
  • Chad Smith (Red Hot Chili Peppers)
  • Terry Bozzio (Frank Zappa)
  • Phil Collins (Genesis)

Op youtube kun je tevens gave videos zien van Mike Portnoy die diverse bekkens van het merk demonstreert. Natuurlijk zijn de bekkens hier perfect gemastered, maar je krijg wel een goed besef van de sound en feeling van de diverse bekkens.

Waar koop je Sabian bekkens?

Zoals gezegd heeft het merk een indrukwekkend assortiment aan bekkens. Je kunt de bekkens op de officiële website verkrijgen, of bij Thomann (wat een goedkopere optie kan zijn vanwege aanbiedingen). Op beide websites kun je ook geluidsfragmenten van de bekkens beluisteren.

Mocht je voor je eerste drumstel gaan, dan kunnen de bekkens te duur voor je zijn. Er zijn dan zat andere goedkopere opties. Voor de professionele en doorgewinterde drummer zijn de bekkens echter zeker het proberen waard.
Reactie plaatsen