Drums onderhouden

Drums onderhouden is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je je drumstokken oppakt om te gaan spelen. Toch is het drumstel onderhouden belangrijk. gedurende je oefensessies gaat je drumstel natuurlijk achteruit. Stof is nog maar het begin. Denk (en kijk) maar eens aan alle houtsnippers van je drumstokken die zich in de rand van je snaredrum begraven. Of die vellen, die eerlijk gezegd toch wel érg dun beginnen te worden. Vandaar dus enkele tips voor drumstel onderhoud.

Opfrisbeurt

stoffen-schoonmaken

Eerst is het tijd om die stoflaag van je drumstel af te halen. Een microvezeldoekje of stoffer

kan hierbij al wonderen doen. Zeker op grote oppervlakten als de bassdrum en de bekkens kan zich al gauw een stoftapijt vormen. Heel simpel schoon te maken, en je drumstel ziet er direct enkele jaren jonger uit. Gebruik wat cymbal cleaner om je bekkens weer te laten stralen

Zaagsel

Dan is het tijd om het zaagsel tussen de randen te verwijderen. Je drumstokken worden in de loop van de tijd dunner (tenzij je een elektronisch drumstel gebruikt). Maar dat hout moet toch ergens heen en de favoriete plek is tussen het vel en ketel van je snaredrum. Je kunt dit met een stofzuiger makkelijk verwijderen, maar je kunt ook het vel losmaken en het zaagsel verwijderen. Dit brengt mij gelijk op de volgende stap.

zaagsel

De vellen

Als je de vellen losmaakt, dan kun je gelijk de binnenkant van de ketels schoonmaken. ook kun je de vellen weer even helemaal opnieuw stemmen. Of in het ergste geval: nieuwe vellen plaatsen.

Dat laatste is echter niet gauw nodig. Vellen kunnen heel lang mee. pas als de toplaag echt op veel plekken weg is gevaagd is het tijd om een nieuw vel te overwegen.

Of als je bijvoorbeeld een videoclip gaat opnemen en je wilt dat je drumstel er puntgaaf uitziet, vergeet dan je vellen niet te vervangen. Deze vellen hebben ook invloed op je sound. Wil je eens een andere sound proberen? Dan zou je een ander type vel kunnen overwegen. Je zult je verbazen hoeveel invloed een vel heeft op jouw sound.

Olie

Controleer tot slot ook nog even of alles soepel loopt. Bewegen de pedalen nog soepel? En de schroeven? Zeker als je regelmatig optreedt en je drumstel dus vaak in- en uit elkaar moet halen, dan is het wel zo prettig als het indraaien van al je moertjes makkelijk gaat. Geef de hardnekkige punten dus af en toe wat extra smering 🙂

Fris is niet altijd beter

En ondanks al deze onderhoudstips hoef je niet per se een blinkend drumstel te hebben. Een ouder, minder goed onderhouden drumstel kan juist vol met karakter zitten en dat kan fantastisch klinken. Je zou Buddy Rich toch ook niet op een blinkende kit willen zien spelen? Nee, zo’n oud drumstel zit vol met karakter en herkenbaarheid. Een drumstel hoeft dus niet altijd spik en span te zijn.

Het belangrijkste is dat je drumstel gewoon lekker klinkt. De looks zijn natuurlijk bijzaak. Wel raad ik je aan om het jezelf gemakkelijk te maken en je drumstel goed te onderhouden. Dit kan je uiteindelijk een hoop stress besparen.

 

 

 

 

Over de schrijver
michel
Door

michel

op 18 Jan 2018

Wat voor olie kan ik precies gebruiken om de spanbouten te smeren?

Reactie plaatsen