Hoe kan ik mijn favoriete nummer leren spelen?

Hoe kan ik mijn favoriete nummer leren spelen?

Hoe kun je je favoriete nummer leren drummen? Je hebt ongetwijfeld een favoriet nummer waar je naar luistert. Hoe gaaf zou het zijn als je met dat nummer kunt meespelen? Maar waar moet je beginnen? Dat ga ik je hier uitleggen.

Luisteren

Het begint natuurlijk met het nummer van begin tot eind kennen. Je moet weten wanneer je van een couplet naar een refrein gaat en wanneer de eventuele bridge of gitaarsolo begint. Het is dus belangrijk dat je het nummer eerst heel vaak gaat luisteren. Ik hoor je denken…”maar ik ken het nummer al uit m’n hoofd”. Dat is logisch, want het is je favoriete nummer. Maar je moet op een andere manier gaan luisteren naar het nummer.

Focus je nu eens specifiek op de drum. Wanneer speelt hij/zij breaks, wanneer speelt hij simpel en wanneer speelt hij/zij bijvoorbeeld een crash? Je gaat in feite het nummer dus ontleden. Stap voor stap analyseer je hoe het nummer muzikaal gezien in elkaar zit. Pas dan ken je het nummer écht.

Refrein meespelen

Nu is het tijd om aan de slag te gaan. Je begint met het simpelste stuk: het refrein. Dit is het meest “catchy” gedeelte van een song en is daarom waarschijnlijk het makkelijkst om mee te drummen. Vaak is het refrein namelijk een basic beat. Luister het nummer nogmaals en focus je specifiek op het refrein. Let erop wat de drummer precies speelt. Speel het nummer vervolgens weer af en wanneer het refrein begint, begin je mee te spelen. En tadaa, je kunt nu al een deel van het nummer meespelen!

De coupletten meespelen

Nu gaat het wat ingewikkelder worden. Je gaat namelijk focussen op de coupletten. En drummers hebben de neiging om in de 3-4 coupletten van een nummer telkens net even iets anders te spelen. Een extra tom hier, een extra bass daar, of een speciale break in het derde couplet, het komt allemaal voor. Daarom ga je je eerst alleen focussen op het eerste couplet. Dit is vaak de meest simpele. als je hem eenmaal kent, dan ga je het nummer meespelen en speel je alleen het eerste couplet en de refreinen. Vervolgens doe je hetzelfde met het tweede, derde en eventueel vierde couplet. Stap voor stap leer je het nummer dus mee te spelen.

Bridge of gitaarsolo

Als laatste ga je je focussen op de bridge of gitaarsolo. Hoewel de drummer bij een gitaarsolo vaak hetzelfde speelt als in het refrein, kan de bridge iets totaal anders zijn dan de rest van het nummer. Vaak verandert de drummer van hi-hat naar ride en is de beat die hij/zij speelt iets geheel anders dan de rest van het nummer. Dit stuk zul je waarschijnlijk vaak moeten luisteren en proberen mee te spelen. Als het je lukt kun je enkele stukken voor jezelf uitschrijven in drumnoten. Vervolgens ga je eerst alleen de bridge meespelen. Als dat lukt, dan kun je proberen het hele nummer in een keer mee te spelen. Voor de rest zou ik zeggen: oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Succes :)

Over de schrijver
Reactie plaatsen