Ridebekken

ridebekken-ride-bekken-zildjian

Een ridebekken is een onderdeel van het drumstel. Het is meestal het grootste bekken van een drumstel en wordt zowel met de tip als met de schouder van de drumstok bespeeld. Als het ridebekken met de tip wordt bespeeld, dan produceert het een hoge "ping". Als het met de schouder wordt bespeeld, dan produceert het een zwaar en droog "crash"geluid.

Daarnaast heeft het ridebekken een duidelijke bel in het midden van het bekken. De bel (daar waar de ride een duidelijke opbolling heeft) produceert een typisch bel-geluid.

Rides in de praktijk

Over het algemeen geldt: hoe dikker en groter de ride, des te zwaarder en droger de klank. Dit heeft natuurlijk een groot effect op de muziek die je met de ride maakt.

Jazzdrummers gebruiken liever een klein en dun ridebekken die een lichter en helderder geluid geeft. Onder metal- en rock drummers zijn grote en dikke rides populair, omdat die een luid en scherp geluid geven. Doordat de ride op een standaard rust, heeft deze alle ruimte om te trillen en om uit te klinken. In tegenstelling tot de strakke hi-hat klinkt de ride daarom meer zweverig.

  

Hoe bespeel je een ridebekken?

Zoals gezegd kun je de ride met zowel de tip van de stok als met de schouder van de stok bespelen. De tip van de stok geeft een zachter en helderder geluid, terwijl de schouder van de stok een ruiger en voller geluid produceert.

Ook heeft de ride verschillende zones. ridebekken-belElke zone heeft zijn eigen karaktereigenschappen. Zo kun je de ride aan de rand bespelen voor een helder en open geluid. Ook kun je de bel van de ride bespelen voor een korter en harder geluid (alsof je een kerkklok bespeelt).

Je kunt hiermee natuurlijk ook zelf experimenteren. Probeer op diverse plekken van de ride te spelen en doe dit met zowel de tip als met de schouder van je drumstok. En ervaar het effect!

 

Bekende merken

Bekende merken die ridebekkens in hun collectie hebben zijn:
  • Zildjian
  • Paiste
  • Sabian
  • Meinl
  • Istanbul

Waar koop je een ridebekken?

Ridebekkens zijn een van de standaard elementen van het drumstel en daarom zul je ze in elke drumspeciaalzaak tegenkomen. Hier vind je een uitgebreide collectie rides van 18 inch tot 24 inch. Elke maat heeft natuurlijk zijn karaktereigenschappen. Mocht je net beginnen met drummen, dan zou ik de 22 inch, 23 inch en 24 inch versies achterwege laten en voor een kleinere variant kiezen.
Tycho
Door

Tycho

op 05 Feb 2020

Hdhsbdjdbdjxbdbdhdfnkgxgkzhcjkxhkcbmxmhcmgxcmvcbmcmg mbcgkxkhxgkxkgxgkxgkxgkxhkxgkcbkxbkxbkxkvxkgxvkxvjxgkxgk gkvnv???✌️?????✌️?✌️✌️??

Tycho
Door

Tycho

op 05 Feb 2020

Ik vindt de klank heel prettig

Reactie plaatsen