5 meest gemaakte misvattingen over leren drummen
12 juli 2017 

5 meest gemaakte misvattingen over leren drummen

Je hebt wel eens overwogen om te leren drummen en bent toch niet begonnen omdat je het een en ander hebt gelezen? Wat is nou waar en wat is niet waar? Hier ga ik je alle misvattingen over het leren drummen vertellen.

1. Leren drummen is te moeilijk

Grootste onzin die er is. Leren drummen is helemaal niet moeilijk. Met de juiste begeleiding en lessen kan echt iedereen leren drummen. Je hebt toch ook leren lopen? Alles is aan te leren. Zelfs zonder enige vorm van ervaring of ritmegevoel kan je leren drummen.

2. Drummen is te duur

Ook niet waar. Je kunt het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Een set drumstokken kost zo’n 10 tot 20 euro en begin bijvoorbeeld eerst eens op kussens te drummen. Scheelt je een hoop geld. Mocht je echt overwegen om een drumstel aan te schaffen (wat ik je wel aanraad), dan nog hoeft dat helemaal niet zo duur te zijn. Fotograferen kán ook heel duur zijn, maar je hebt toch niet meteen het topmodel onder de camera’s nodig? Datzelfde geldt voor drummen. Je hoeft niet meteen de meest uitgebreide drumkit met 20 crashes en toms te kopen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Maar een basic drumkit (elektronisch of akoestisch) kun je al rond de 100 euro krijgen. Kijk bijvoorbeeld ook eens op marktplaats, of vraag aan vrienden en familie of zij nog een adresje weten.

Dan zijn er natuurlijk nog de drumlessen zelf. En dit hoeft ook niet duur te zijn. Bij mij krijg je voor een minimaal en eenmalig bedrag onbeperkte toegang tot een complete basiscursus die jou vanaf het nulpunt leert drummen. Kortom, leren drummen hoeft helemaal niet duur te zijn, en je hebt er voor je leven lang een fantastische hobby bij.

3. Leren drummen duurt te lang

Dat ligt er maar net aan wat je precies wilt kunnen en hoeveel tijd en energie je erin steekt. Natuurlijk ben je niet binnen een week de nieuwe Cesar Zuiderwijk of Phil Collins, maar met een beetje oefenen kun jij al heel snel je eerst liedjes meespelen. Kijk maar eens naar de gratis drumcursus die ik voor je beschikbaar hebt. Binnen een paar lessen kun jij al met Michael Jackson mee drummen!

4. Drummen maakt teveel lawaai

Ja, als je keihard urenlang op een akoestische drumset loopt te rammen dan kan ik me voorstellen dat je directe omgeving daar niet heel gelukkig van wordt. Echter zijn er genoeg opties om de decibellen de kop in te drukken. Voor jezelf zou ik aanraden om een set oordoppen aan te schaffen bij de drogist. Voor je ouders/huisgenoten/buren kan ik als tip meegeven om een elektronisch drumstel te kiezen om op te oefenen. Jij hoort dan alleen het geluid door een koptelefoon en de herrie voor de omgeving is minimaal. Mocht je echt een akoestische kit willen, dan zijn er speciale drumpads verkrijgbaar om het geluid te dempen. Vraag hier maar eens naar bij de drum- of muziekzaak bij jou in de buurt. Verder heb ik nog enkele tips voor je om geluidsoverlast bij drummen te voorkomen.

5. Ik kan geen noten lezen

Dat maakt helemaal niet uit. Drumnoten zijn overigens anders dan de noten die pianisten gebruiken. Ik leer je vanaf het begin hoe je noten moet lezen. Je zult ongetwijfeld snel genoeg doorhebben hoe dit werkt. Ook kun je alvast de blogs over noten lezen bekijken om een eerste indruk te krijgen. Ik heb een artikel waarin ik de basis van het noten lezen uitleg, en een blog met de noten per drumonderdeel.

Over de schrijver
drum77
Door

drum77

op 18 Nov 2023

Ik heb zelf ooit drumles gehad en ik als al gevorderde drummer werd een bandje afgespeeld en moest ik naspelen... hoe haal je de fun uit muziek. Nooit 1 noot gelezen en al meerdere bands gehad met demo's. Noten lezen kan handig zijn maar niet noodzakelijk

Reactie plaatsen