Drumkoffers en Drumhoezen: bescherming voor je drumkit
02 januari 2017 

Drumkoffers en Drumhoezen: bescherming voor je drumkit

Drumkoffers en drumhoezen kunnen je een hoop schade en kosten besparen. In de blog over 6 Dingen die alleen drummers herkennen heb ik het onder andere gehad over een van de ergernissen van het drummen: het inpakken. Vanwege al die losse onderdelen kan dit een tijdrovende klus zijn. Desondanks is het ontzettend belangrijk om je spullen goed te beschermen. Een scheur in je vel of een breuk in je ketels kan een dure grap zijn en dit kun je makkelijk voorkomen door het gebruik van drumkoffers en drumhoezen. Ik raad je daarom ook aan om je drumgear altijd te beschermen tijdens vervoer.

Drumkoffers

Niet te verwarren met drumcovers natuurlijk, maar koffers voor je drumstel bieden de beste bescherming voor je drumstel. Je hebt eindelijk dat mooie drumstel waar je voor gespaard hebt en je kan hier eindelijk mee optreden. Het is dan niet meer dan logisch dat je zuinig bent op je nieuwe liefde. En omdat de kans groot is dat je na 1 optreden niet stopt met drummen, zul je wel vaker onderweg zijn.

Op het internet en in drumspeciaalzaken is een scala aan koffers en hoezen verkrijgbaar. Je kunt hele sets kopen, die je vaak een bepaald voordeel kunnen opleveren, maar je kunt ook losse koffers kopen voor het geval je niet de juiste maten kunt vinden in sets.

drumkoffers

De drumkoffers bieden een solide bescherming door de harde en stevige constructie. De binnenkant is, bij de duurdere koffers, voorzien van een zacht materiaal. Deze combinatie biedt een optimale bescherming tegen stoten, vallen en schuren. De sluitingen zijn simpel en sterk en de koffers zijn makkelijk te dragen. Dit klinkt natuurlijk als een advertentie, maar ik zal geen merken noemen. De uiteindelijke keuze ligt bij jou. En ga eens kijken bij een drumspeciaalzaak om te kijken en te ervaren wat er zoal te verkrijgen is. Neem een bekken en een snare mee om de koffers direct uit te proberen. Wat ik je wel kan verzekeren is dat een roadie heel goed van pas komt met al die koffers ;)

Drumhoezen / Drumtassen

Hoezen (of tassen) zijn de tweede, vaak goedkopere optie om je drumgear te beschermen. Ook hierin heb je keuze genoeg, zowel in sets als in losse hoezen. Hoezen hebben niet de harde buitenkant die drumkoffers wel hebben. Wel zijn ze gemaakt van een stevige flexibele (spijker)stof met een dikke laag om de ergste klappen op te kunnen vangen. drumhoezen kun je vergelijken met een stevige schooltas en zijn wat lichter om te dragen. Het mooie van de koffers en hoezen is dat ze vaak precies in elkaar passen. alle tassen van de toms passen in de tas van de bassdrum (als ze leeg zijn natuurlijk).

Drumhoezen

Ik heb zelf altijd drumhoezen gebruikt en als je een beetje zuinig op je spullen bent dan kun je hier prima mee uit de voeten. Wil je echt zeker van je zaak zijn, dan zou ik toch eens overwegen om voor koffers te kijken.

Bekkentassen

Bekkentassen koop je vaak los. Drummers hebben ontzettend uiteenlopende sets van bekkens. De een heeft genoeg aan een ride, een crash en een hi-hat, terwijl de ander zich het liefst verschuilt achter een bunker bekkens. Bekkentassen hebben meestal een hoofdvak voor de grote bekkens, een voorvak voor de hi-hat en eventueel een minivak voor splashes en de clutch (dat ding tussen je hi-hat bekkens).

Bekkentas

Het hoofdvak heeft vaak twee tussenschotten, waar dus drie bekkens in kunnen zonder dat ze elkaar raken. Wil je meer bekkens mee? dat kan natuurlijk, maar dan raken die bekkens elkaar wel en heb je kans op beschadigingen. Beschadigingen op bekkens zijn onvermijdelijk tijdens het drummen, maar ik wil je alleen op dat feit wijzen. En daarnaast, hoe meer bekkens, hoe zwaarder de tas.

bescherming voor je hardware

Naast alle bekkens, toms en snaredrum heb je ook nog je hardware. De hardware zijn je standaarden waar je toms en bekkens aan hangen. Deze spullen kunnen goed tegen een stootje, maar een goede koffer voor je hardware is makkelijker om te dragen dan dat je alles los gaat dragen. Ikzelf heb altijd een stevige trainingstas gebruikt, maar ook voor je hardware is er keuze genoeg. Tijdens het inruimen adviseer ik je om de standaarden zo klein mogelijk en zo recht mogelijk te maken.

Hardware drumtas

Drumstokken

En tot slot, je wilt natuurlijk ook al je stokken, brushes en stemsleutels meenemen. Daar zijn ook speciale tassen voor! De meest tassen hebben touwtjes waarmee je de tas aan de floortom kunt bevestigen. De touwtjes bind je om de stembouten van de floortom. Op die manier heb je direct stokken bij de hand voor het geval je er eentje verliest tijdens het optreden. Met een GOEDE TECHNIEK zal de kans klein zijn dat dit gebeurt, maar je weet maar nooit :). Of je hebt je brushes direct tot je beschikking voor die ene ballad.

Drumstokken-tas

Al deze extra equipment is even een investering, maar je houdt wel je spullen netjes en geordend. Nogmaals, mocht je koffers of tassen willen kopen? Ga dan eens naar een drumspeciaalzaak om verschillende soorten uit te proberen. Er is keuze genoeg!

Over de schrijver
Reactie plaatsen