Splashbekken

splashbekken-sabian-aax

Een splashbekken is meestal het kleinste bekken van een drumstel. Een splashbekken heeft een typisch geluid doordat het bekken zo klein is. Het geluid is doorgaans een korte en hoge klank. Door de geringe afmeting klink een splashbekken niet lang na en daarom kun je een kort accent spelen in een break of overgang.

Het filmpje hieronder laat mooi zien en horen hoe een splash klinkt. Je hoort hier goed en kraakheldere en korte geluid van de splash. Het bekken in het filmpje is een sabian aax splash (10 inch).


Maten splashbekken

Zoals gezegd is de splash doorgaans het kleinste bekken van een drumstel. De maten variëren van 6 inch tot 13 inch. De 6 inch varianten zijn erg klein terwijl de 13 inch varianten veredelde crashbekkens zijn.

bekende merken

Bekende merken die splashes in hun assortiment hebben zijn logischerwijs de grote bekkenmerken:
  • Sabian
  • Meinl
  • Zildjian
  • Paiste
  • Zultan
  • Masterwork

Splashbekkens kopen

Nog een voordeel van de geringe afmeting van splashbekkens is dat ze relatief goedkoop zijn. Voor minder dan 100 euro heb je al kwalitatief goede splashbekkens.

Mocht je de aanschaf overwegen, dan adviseer ik je om je te beperken tot 6 inch - 10 inch. Grotere bekkens zijn min of meer crashbekkens en daarmee gaat het effect van de splash weg. Wil je het typische 'splash-effect' krijgen, beperk je dan tot de kleinere varianten.

Je kunt de verschillende splashes hier kopen. Je hebt hier keuze uit 6 inch tot en met 13 inch varianten. Let er ook op dat je bijpassende hardware aanschaft. Er bestaan zelfs speciale splash-rekken waar je tot wel 5 splashes aan kunt bevestigen. Dit is echter wel een vrij dure optie. Voor het speciale effect heb je in principe aan 1 splash genoeg.

Hieronder zie je een mooie demonstratie van de verschillende opties om je splash te bevestigen:

Reactie plaatsen