Je wilt heel graag beginnen met drummen (wat ik me goed kan voorstellen ;-) ) en staat op het punt om naar de drumspeciaalzaak te gaan om voor een drumstel te kijken. Dit is echter nog niet zo makkelijk kiezen, omdat er tegenwoordig zo ontzettend veel producten op de markt zijn. Een drumstel kopen is niet bepaald een impulsaankoop en daarom wil ik je enkele tips geven voor als je in die drumzaak staat. Want waar kun je zoal op letten bij het kopen van een drumstel?
Prijs
Allereerst is de prijs van een drumstel natuurlijk ontzettend belangrijk. Wat is je budget? Ik kan me goed voorstellen dat je niet direct voor het topmodel wilt gaan als je nog maar net met drummenin aanraking bent geweest. Voorzichtigheid is dus geboden. Het is niet zomaar even een aankoop die je doet. Stel dus voordat je naar de winkel gaat een budget vast hoeveel jij aan je (eerste) drumstel wilt uitgeven. Als je dit hebt gedaan zullen er al veel drumstellen van het lijstje afvallen. Jammer natuurlijk, maar het maakt je keuze wel makkelijker!
Kleur
De kleur van een drumstel is eigenlijk geen criterium waarop je je drumstel moet kiezen. Toch laten veel mensen hun keuze mede afhangen van de kleur van een bepaald drumstel. Mijn advies is om hier helemaal niet op te letten bij het kiezen van je drumstel. Natuurlijk is het mooi meegenomen als dat ene goedklinkende drumstel in jouw favoriete kleur beschikbaar is, maar het gaat bij een instrument uiteindelijk om de sound die het produceert.
Akoestisch of elektronisch
De meeste drummers zullen trouw zweren aan een akoestisch drumstel, maar toch kan deze overweging de moeite waard zijn. Wil je veel gaan oefenen thuis, dan kan een elektronisch drumstel uitkomst bieden. De buren zullen namelijk niet staan te springen als jij met een akoestisch drumstel aan komt zetten ;-). Je mag trouwens in je handen knijpen als je buren het drummen oké vinden. Maar maak hier wel duidelijke afspraken over.
Ik heb zelf ook leren drummen op een elektronisch drumstel en dat is mij uitstekend bevallen. Neem dit dus zeker mee in je afweging.
Standaard of Custom
De drumspeciaalzaken hebben vaak drumstellen die al compleet zijn (drumkruk, snaredrum, bassdrum, 2 of 3 toms en een crash + ride). Deze sets zijn zo samengesteld dat ze mooi bij elkaar passen qua sound. Voor de echte beginner kan dit dan ook zeker een uitkomst zijn. Wil je echter zelf je drumstel samenstellen, dan kan dat natuurlijk ook. De toms en bassdrum koop je vaak wel bij elkaar, maar een losse snare en andere bekkens kopen doen de meeste drummers. Je betaalt dan niet de setprijs van een vooraf samengesteld drumstel, maar betaalt dan voor de losse onderdelen. Dit heeft natuurlijk wel weer invloed op de prijs. Zelf samenstellen komt vaak neer op een hogere totaalprijs.
Kijk ook gelijk even wat allemaal inclusief is als je een drumstel koopt. Soms zitten de hardware (standaards) of de bekkens niet bij de prijs inbegrepen. Check dus wat je precies koopt als je een drumstel koopt.
Ga naar de winkel
Met andere woorden, kies je drumstel niet van een plaatje of filmpje van internet af. Test je drumstel echt in een zaak. Zo kom je te weten of een drumstel naar jouw mening goed klinkt en lekker speelt of niet. Door alleen een filmpje te kijken kom je dit echt niet te weten! En een filmpje is natuurlijk puur promotie materiaal van het betreffende merk. De sound zal optimaal zijn en nooit zo klinken als dat jij zelf op je kamer op datzelfde drumstel speelt. Dus nogmaals, ga naar een zaak om het drumstel te testen. Bestellen via internet kan natuurlijk wel als je je drumstel hebt getest en zeker weet dat je dat ene drumstel wilt. Ook is het goed om je gezicht eens te laten zien aan de medewerkers en even een praatje te maken. Misschien kan hij of zij nog iets met de prijs doen ;-)
Vergelijk prijzen
Net als dat je bij de meeste andere producten doet, raad ik je aan om bij drumspullen ook prijzen te checken bij diverse aanbieders. Zeker als je zelf je drumstel samenstelt (dus bijvoorbeeld zelf je bekkens bij een drumstel wilt uitkiezen) kan er een behoorlijk verschil zitten tussen prijzen die aanbieders vragen voor hetzelfde product. Dit kan tientallen tot soms wel honderden euro’s schelen op de totaalprijs.
Test zoveel mogelijk
Tot slot, test zoveel mogelijk drumstellen, snaredrums en bekkens. Zo krijg je een idee van wat jij mooi vindt en wat absoluut niet. Test verschillende materialen ketels, vellen, bekkens en drums uit om tot dat ene juiste drumstel te komen waar jij je de komende maanden/jaren op gaat vermaken. Vraag hierbij advies aan een medewerker. Maar uiteindelijk ben JIJ het die de keuze moet maken. Jij moet er straks op gaan spelen. Testen is handig om te doen, maar natuurlijk ook gewoon ontzettend leuk. Je bent immers in de snoepwinkel voor drummers!